Mihin sijoittuu aakkosjärjestyksessä d'Arcos? Tuleeko D- vai A-kirjaimen kohdalle? Entä huomioidaanko heittomerkki jotenkin? Yritin löytää tästä tietoa, mutta…

Kysytty

Mihin sijoittuu aakkosjärjestyksessä d'Arcos? Tuleeko D- vai A-kirjaimen kohdalle? Entä huomioidaanko heittomerkki jotenkin? Yritin löytää tästä tietoa, mutta en onnistunut.

Oikeastaan samaa mietin "du Maurier", "de la Chapelle" ja muiden samankaltaisten sukunimien kohdalla - huomioidaanko alkuliitteet ja/tai tyhjä väli? Sijoittuisiko du Maurier silloin aakkosjärjestyksessä samoin kuin esim. Dumas vai kuin pelkkä Maurier?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Osut kysymykselläsi tärkeään asiaan. Näitä aakkostuskysymyksiä me joudumme kirjastossakin pähkäilemään tuon tuosta. Vastaus ei ole yksiselitteiden. Sukunimien etuliitteet ovat yleensä artikkeleita tai prepositioita. Joskus niiden surkastumia. Suomen kielessä ei niitä ei ole, joten etuliitteiden aakkostus liittyy aina muiden kielten edustajien nimiin. Aakkostuskäytännöt ovat eri kielissä erilaiset. Siksi samakin etuliite saattaa aakkostua kahdessa eri kielialueen nimessä eri tavoin.

Mainitsemasi d'-etuliite esiintyy eri kielissä. Jos kyse olisi englanninkielisestä etuliitteestä, se kirjoitettaisiin isolla kirjaimella ja nimi aakkostettaisiin D--kirjaimen mukaan. Mainitsemasi nimi on todennäköisesti portugalinkielinen ja silloin liite ei vaikuta aakkostukseen. Nimi aakkostettaisiin silloin a-kirjaimen mukaan. Huomaa kuitenkin, että jos kyse on Muukalaisen päiväkirja -kirjan kirjoittajasta Joaquim Paco D'Arcosista, kyse on kaksoisnimestä. Nimi aakkostuu silloin p-kirjaimen mukaan. Nimi kirjoitetaan 
Paco D'Arcos, Joaquim.

Daphne du Maurier on brittiläinen kirjailija, mutta hänen nimensä ymmärretään ranskankieliseksi. Nimi aakkostetaan D-kirjaimen mukaan. Siis Du Maurier, Daphne. 

De la -etuliiteyhdistelmä ei vaikuta aakkostukseen. Esimerkiksi Edelfeltin puolison Ellen de la Chapellen nimi aakkostettaisiin C-kirjaimen mukaan. 

Välimerkit eivät vaikuta aakkostukseen mitenkään. Aakkostuksen kannalta on sama, onko etuliitteen ja nimen välissä välimerkki vai tyhjälyönti. 

 

Lähteet:

Kielitoimiston ohjepankki : artikkeleita ja etuliitteitä

Suomalaiset luettelointisäännöt. Hakutiedot. Helsinki, 1991

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Huh, huh, mikä show. Kiitos hyvästä vastauksesta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.