Milloin opettajien teitittely ja kutsuminen sukunimellä lopetettiin Suomen kouluissa? Oliko tähän jotain erityistä linjausta vai hiipuiko tapa vain?
Vastaus
Mitään virallista vuosilukua en onnistunut löytämään, mutta sekä Ylen 2010 julkaistussa artikkelissa että Kalevan 2017 julkaistussa artikkelissa esiintyy sama vuosikymmen: 1970-luku. 70-luku näyttäisi olevan muuallakin mainittu ajankohdaksi, jolloin siirryttiin opettajan teitittelystä sinutteluun. Ylen artikkelissa ei ole lueteltu lähteitä, Kalevan lähteenä on haastattelu.
Yle: https://yle.fi/a/3-5644714
Kaleva: https://www.kaleva.fi/oppilaat-teitittelivat-opettajiaan-1970-luvulla-mi/1637507
Kommentit
Kannattaa lukea Kalevasta myös lukijoiden kirjoittamat kommentit.
Kokemus iltaoppikoulusta, jonka opettajista useimmilla oli tunteja myös päivälinjalla, 1971 - 1974: Lähtöoletus oli molemminpuolinen teitittely. Yksi nuorehko opettaja teki sinunkaupat jokaisessa luokassa heti ensimmäisen syksyn alussa ja toinen, viisikymppinen, kolmivuotisen lukiotaipaleen puolivälissä kun oltiin jo jonkin verran tuttuja.
Riippuu paljon paitsi opettajasta, myös koulusta ja sen opettajakunan keskinäisistä suhteista. Itse aloitin oppikoulun 1970 uudessa koulussa, jossa suuri osa opettajista oli vastavalmistuneita. En muista että kukaan vanhemmista opettajista olisi meiltä odottanut teitittelyä. Rehtori korosti asemaansa kilisyttämällä avaimia taskussaan kun käveli jokun ohi käytävällä (ja kertomalla seksistisiä tyttö-poika-vitsejä), mutta teitittelystä hänkään ei koskaan maininnut mitään.
Eräs vanhemman kaartin opettajista jopa pyysi anteeksi, kun oli loukannut etupuletin poikaa nostamalla hiukset tämän kasvoilta ja sanonut että onhan täällä ihan nätti poika - poika oli kavereineen kertonut siitä parikymppiselle luokanvalvojalleen.
Kommentoi vastausta