Hei! Luin, että Ruotsissa englanti on ollut pakollinen aine peruskoulussa jo vuodesta 1940, mutta ruotsalaisen tuttavani mukaan vuodesta 1945. Kumpi on oikein vai onko kumpikaan? Oliko joskus Ruotsissa myös saksa pakollinen peruskouluaine?
Vastaus
Ruotsin 7-luokkaisessa kansakoulussa aloitettiin pakollinen englannin opetus vuonna 1941.
Saksan kielen opetuksesta en löytänyt mainintaa,
Kommentit
Ruotsissakin oli tuolloin rinnakkaiskoulujärjestelmä: ensimmäisten kansakouluvuosien jälkeen saattoi pyrkiä oppikouluun tai jatkaa kansakoulussa. Ikäluokalle yhteinen peruskoulu tuli vasta myöhemmin, tosin aikaisemmin kuin Suomeen.
Ruotsissa ei ollut peruskoulua (yhtenäiskoulua) vielä 1950-luvullakaan. Valtiopäivät päättivät peruskoulujärjestelmään siirtymisestä vuonna 1962. Toteutus vaati tietysti aikaa, ja asteittainen muutosvaihe päättyi 1970-luvun alussa, kansakoulujen jäädessä historiaan. Oppikouluissa (läroverk e.d.) oli saksakin voinut pitkään olla ensimmäinen vieras kieli kuten myös Suomessa.
År 1941 började engelska införas som första främmande språk i folkskolans högre klasser. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/folkskola
Kiinnostaisi tietää, mistä kouluista kysyjän lähteet oikeastaan puhuivat. "Peruskoulussa" sulautui yhteen kaksi vielä 1950-luvun lopulle vallinnutta rinnakkaista ruotsalaista koulujärjestelmää. Kumpikaan niistä ei ollut grundskola, peruskoulu. Grundskola-sanakin tuli Akatemian sanalistaan vasta 1970-luvun päivityksessä (kuten meillä "peruskoulu" ei ennättänyt Nykysuomen sanakirjaan 1961, vaan vasta Uudissanastoon 1979).
Samanikäisten kokemukset eri koulumuodoista olivat erilaisia.
Jos kyse oli kansakoulusta (folkskola), voisiko olla kuten Suomessakin aikoinaan: kieltenopetus tuli eri kunnissa ja kouluissa eri tahtiin, sen mukaan kun opettajia ja muita resursseja saatiin. Voidaankohan tietosanakirjan "började engelska införas" viitata opetusohjelman asteittaiseen täydentämiseen?
Saksan kielen opetuksesta muualla kuin oppikoulussa on maininta selostuksissa peruskoulua edeltäneestä yhtenäiskoulukokeilusta (försök med enhetsskola), joka alkoi 1940-luvun lopulla 14 erikokoisessa kunnassa eri puolilla maata. Suurimmista kaupungeista oli mukana vain yksi tukholmalainen koulu. Lukuvuonna 1951-52 kokeilu oli laajentunut 25 kuntaan (joita oli kaikkiaan yli tuhat), ja tuolloin niissä otettiin saksa uudeksi oppiaineeksi seitsemännellä luokalla.
Kommentoi vastausta