Miksi Helsingissä tytöt ja pojat eroteltiin kansakoulussa eri luokkiin kolmannesta luokasta lähtien ennen peruskouluun siirtymistä?

Kysytty

Miksi Helsingissä tytöt ja pojat eroteltiin kansakoulussa eri luokkiin kolmannesta luokasta lähtien ennen peruskouluun siirtymistä?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Olin kolmannella luokalla 1974-1975 Helsingissä eikä meitä eroteltu eri luokkiin sukupuolen mukaan. En muista kuulleeni, että kenellekään ystävällenikään olisi käynyt nän. Liikuntatunnit olivat erikseen sekä kädentaitotunnit: tytöt tekivät käsitöitä, kun taas pojilla oli veistoa.

Oppikouluvaiheessa (vastaa perruskoulun  luokkia 5-9) oli olemassa tyttö- ja poikakouluja, mutta muuten koulua käytiin samoissa kouluissa  ja luokissa

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Tuttuni oli opettajana Helsingissä viimeisinä vuosina ennen sikäläistä peruskouluun siirtymistä. Hän ei kertonut tuollaisista kokemuksista. Hänen käymässään oppikoulussa oli ekaluokkalaiset (siis viides kouluvuosi) jaettu kolmeen rinnakkaisluokkaan: yksi tyttöluokka, yksi poikaluokka ja yksi sekaluokka. Seuraavana vuonna luokat jaettiin uudestaan kielivalinnan mukaan: englannin ja saksan lukijat erikseen.

Olin Oulunkylän kansakoulussa 60-luvun alkupuolella. Kolmas ja neljäs luokka olivat tyttö- ja poikaluokkia, sitä pidettiin luonnollisena, enkä tiedä, että siitä olisi mitenkään puhuttu. Oliko tarkoitus erottaa lapset juuri murrosiän alkaessa, jotta ei tulisi kiusaamistapauksia ja ongelmia puberteetin pyorteissä. En tiedä, oliko 5. ja 6. luokka jaoteltu samalla tavoin, en tuntenut ketään, joka olisi jatkanlut kansakoulun ylimmär luokat siellä.

Minä kävin kansakoulun Helsingin maalaiskunnassa (nyk. Vantaa) 60-luvun loppupuoliskolla, eikä meillä ollut jakoa tyttö- ja poikaluokkiin.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.