Koska juhannus siirtyi viikonlopuksi, niin että aatto on pe jne

Kysytty

Koska juhannus siirtyi viikonlopuksi, niin että aatto on pe jne

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Juhannuspäivää on Suomessa vietetty vuodesta 1955 alkaen kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina ja juhannusaattoa sitä edeltävänä perjantaina. Keskiajalta asti juhannusta oli vietetty Johannes Kastajan syntymäjuhlana 24.6., siitä juhla sai aikanaan suomenkielisen nimensäkin.
Lähde: Juhannus ajallaan, juhlia vapusta kekriin. SKS 2004.
SKS:n juhlakalenterin sivulta löytyvä Ylen video Juhannus x 10, https://juhlakalenteri.finlit.fi/node/247
Heikki Oja, Aikakirja 2013 (http://doi.org/10.31885/9521032219

121 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Miksi sitten muistan, kun juhannusta juhlittiin nimenomaan 24.6. Ja muistan myös, kun työnantajat halusivat siirtää sen viikonloppuun. Juhannusaatto oli työpäivä. Olen syntynyt 1957.

Niin minäkin muistan juhannusta vietettävän 24.6., huolimatta viikonpäivästä. Olen syntynyt 1942. Siirtyi työnantajien tahdosta viikonlopuksi, vuotta en muista

Olen samaa mieltä, että joku levittää wikipediassa väärää tietoa. Olin jo mukana työelämässä, joten sen siirron on täytynyt tapahtua 1970/80-lukujen vaihteessa. Ei kannata kopsata tietoja wikipediasta, kun sinne voikuka tahansa kirjoittaa mitä huvittaa.

SKS on lyhenne Suomalaisen kirjallisuuden seuralle, joka on ollut julkaisija sekä alkuperäisessä vastauksessa että kommentissa viitatuissa lähteissä, https://www.finlit.fi/

Täällä yksi, joka nyt tuntee ristiriitasia tunteita myös tästä tiedosta. Itsellänikin on kuva että sitä juhlittiin tuolloin 24/6... (olen syntynyt 60-luvulla) ja että tuo siirto tapahtui joskus 80-luvun alkupuolella? -miksi niin monella ON tämä muisto? Itselleni oli jo järkytys huomata, että Juhannuksella ei oikeastaan ole mitään tekemistä itse kesäpäivän tasauksen kanssa :) ja nyt sitten tämäkin vielä!

60-luvulla syntyneetkin muistavat eräiden muiden alkuvuoteen sijoittuvien juhlapäivien edestakaiset siirtelyt. Juhannusta ne eivät koskeneet, se oli siirretty aikaisemmin. Suomessa ja Ruotsissa juhannuksen ajankohta ja pitkälti viettotavatkin ovat samoja.

Juhannus pitäisi palauttaa alkuperäispaikalle!
Kun mittumaari osuu viikolle,niin vältyttäisiin monilta harmeilta ainakin suuremmin.

Olen syntynyt -92 ja muistan itse lapsuudessani kun lähdettiin välillä mökille keskellä viikkoo viettämään "pitkää juhannusta" että kyllä se on siirretty ihan täs tällä vuosituhannella... Yhtäkkiä vaa alko juhannukset olee aina viikonlopulla ja iha eri päivinä.. ja mökkijuhannukset "lyheni"..

Olihan se "pitkä juhannus", jos lähditte jo keskellä viikkoa hyvissä ajoin ennen aatonaaton (torstain) liikenneruuhkaa. Minunkin työpaikoissani jotkut järjestivät itselleen päivän tai pari lomaa ennen juhannusaattoa.

Onpa kummallisia muistikuvia. On se juhannus ollut viikonlopussa iankaiken. Isoisä 60- 70-luvulla puhui vanhasta jussinpäivästä.

Juhannus siirtyi vuonna 1955, evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen ja eduskunnan päätöksellä, olemaan kesäkuun 20. ja 26. päivien väliin osuvana lauantaina, missä se siitä lähtien on jatkuvasti ollut. Vuoteen 1954 saakka juhannus oli aina kiinteästi kesäkuun 24. päivänä viikonpäivästä riippumatta.

Asian todistavat keskenään yhtäpitävästi Suomen säädöskokoelma, vanhat kalenterit sekä sanomalehdet. Niissä kirjoitettiin asiasta vähän väliä syksystä 1953, jolloin muutos oli esillä kirkolliskokouksessa, aina juhannukseen 1955, joka oli kesäkuun 25. päivänä. Käyttämäni Kansalliskirjaston lehdet eivät ole avoimessa verkossa kuin vuoteen 1939 saakka, mutta ks. esim. Helsingin Sanomat 23.6.1954, s. 5 ja 6; 29.10.1954, s. 6; sekä 24.6.1955, s. 5.

Vaikka väittäisi vastaan viiteen kertaan, kuten keskustelussa yllä on tapahtunut, kaikki käytettävissä olevat historialliset lähteet osoittavat toiseen suuntaan.

Yhtäpitävästi myös Kotimaisten kielten keskus kertoo juhannuksen ajankohdan muuttuneen vuonna 1955:
https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/s…

Kotus huomauttaa lisäksi, että Virossa juhannus eli jaanipäev on edelleen 24.6., vapaapäivä. Tähän voisi lisätä, että 23.6. on siellä valtiollinen juhlapäivä, võidupüha, joka liittyy vuoden 1919 sotaan. Suomessa juhannuksen ajankohdan siirto sai mallia Ruotsista, jossa muutos tehtiin kaksi vuotta aikaisemmin, 1953.

Ehkä historialliset lähteet on vääristelty. Eipä olisi ensimmäinen kerta. Itselläkin tosi vahvasti muistissa juhannus 24-päivä tuolta 60-luvulta asti ja vasta myöhemmin muuttunut.

Sattuuhan se silloin tällöin kohdalleenkin. 60-luvulla 24.6. on osunut perjantaihin vuosina 1963 ja 1968. Vuonna 1962 24.6. oli torstai ja vuonna 1967 se oli keskiviikko. Niistä sopii veikata kumpi oli pitä Juhannus.

60-luvulla asia oli vielä uusi, joten kun vaihtuva Jussi osui aitoon Jussiin, siitä puhuttiin, ja siksi sen ajan lapsille on voinut jäädä sellainen muistikuva, että Jussi oli "aina" Jussina.

Niin meilläkin. Vaikka juhannuspäivä on vain se lauantai, niin arkiajattelussa juhannus oli kolmipäiväinen: perjantai=aatto + lauantai=juhannuspäivä + sunnuntai. Jussin nimipäivä 24.6. osuu monesti johonkin noista kolmesta päivästä.
Tavalliset lauantait olivat vielä työpäiviä, niinpä arkilauantain muuttuminen pyhäpäiväksi tarjosi sunnuntaita pitemmän vapaajakson. Seuraavalla vuosikymmenellä kaksipäiväiset viikonloppuvapaat olivat useimmille jo rutiinia ympäri vuoden.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.