Etsin tietoa kirkoissa ja kouluissa ym. olevien Pro patria-taulujen alkuperästä ja vaiheista. Mitä kirjallisuutta tai muita aiheeseen liittyviä lähteitä löytyisi?
Vastaus
Näitä sankarivainajien muistotauluja, joissa on teksti Pro patria tai Isänmaan puolesta, ei näytä juurikaan tutkitun. Serlachius-museon sivuilla tutkija Milla Sinivuori-Hakanen kertoo, että monet tauluista on teetetty pienen yhteisön, esim. koulun tai yrityksen kaatuneiden muistoksi. Ajan kuluessa taustayhteisö tai sijoituspaikka on voinut lakata olemasta, ja taulu on tarvinnut uuden sijoituspaikan. Joskus taas taulu on voitu teettää vasta viime vuosikymmeninä, eli ne ovat iältään hyvin vaihtelevia. Alla linkki sivulle:
http://www.serlachius.fi/fi/kokoelmat/kuukauden-helmet/26-talvisodassa-…
Muistotauluista ei välttämättä huolehdita, ja niitä on joutunut esim. koulujen lakkauttamisen myötä kaatopaikollekin. Alla linkki Ylen uutiseen aiheesta:
http://yle.fi/uutiset/3-7652858
sankarivainajat muistotaulut
Kommentit
Kansallisarkiston alaisuudessa toimii Sota-arkisto, joten Kansallisarkistosta voisi kysyä asiaa. - Lisäksi on tällainen järjestö: http://www.sotavainajat.net/sivu.php?id=1
Lisäksi on Tammenlehvän Perinneliitto: https://www.facebook.com/TammenlehvanPerinneliitto/ . - Lisäksi on väitöstutkimus, joka koskee sankarihautojen muistomerkkejä, mahtaisikohan tästä löytyä mitään mielenkiintoista esimerkiksi lähdeluettelosta, vaikka aihe ei suoraan koskekaan Pro Patria -tauluja: http://www.doria.fi/handle/10024/101094
Kommentoi vastausta