Mistä sananlasku "Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa" on saanut alkunsa?

Kysytty

Mistä sananlasku "Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa" on saanut alkunsa?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Valitettavasti näyttää vahvasti siltä, ettei sanonnan alkuperää tiedetä. Sitä on selvitetty jo aikaisemmin Kysy-fi-palvelussa osoitteessa http://www.kysy.fi/kysymys/mista-sanonta-ei-nuolaista-ennen-kuin-tipaht…, ja vilkaisin itse vielä läpi teokset ”Päivä pulkassa, pyy pivossa” (Valitut Palat, 2014), Jukka Parkkinen: ”Aasinsilta ajan hermolla” (WSOY, 2005) ja Leea Virtanen: ”Ellun kana ja Turusen pyssy” (WSOY, 1999) sekä useita sanakirjoja, mutta tietoa ei löytynyt.

Kansalliskirjaston digitoimista sanomalehdistä sanontaa löytyi 1870-luvulta alkaen. Se ei silti kerro mitään tarkkaa sanonnan synnystä, sillä se on ollut olemassa suullisessa kielenkäytössä jo paljon ennen sitä. Henricus Florinuksen kokoelmassa ”Wanhain Suomalaisten Tawaliset ja Suloiset, Sananlascut” (1702) sanonta esiintyy jo muodossa ”Älä ennen nuole / cuin tipahta” osoitteesta http://kaino.kotus.fi/korpus/vks/meta/varia/flor1702_rdf.xml löytyvän Kotuksen korpuksen mukaan.

54 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Mistä tulee sanonta "on kuin ihmisen mieli" ja mitä se tarkkalleen ottaen merkitsee?

Voisikohan sanonta liittyä johonkin näistä.
Jäähän tai jääpuikkoon. Kieli/huulet jäävät erittäin kylmään puikkoon kiinni, mutta jos siitä on tippa pudonnut pystyy sillä suunsa kostuttamaan.

Tai sitten metsästykseen, eli vasta kun saalis on kaadettu tai lintu pudonnut oksalta, voi nuolaista huuliaan kun miettii minkä aterian siitä saa.

Tai kenties sitä ettei kannata esim. puukon aiheuttanutta haavaa nuolaista ennen kuin verestä muodostuu tippa?

Tai vaikka ettei juomakuppia kannata nuolla puhtaaksi ennen kuin neste ei tule kuin vain tippoina sieltä, eli helpommalla pääsee kun kaataa suuhunsa eikä lipitä kuin kissa ennen kuin vasta lopuksi.

Arvaan, että vois liittyä mahlan valutukseen. Ei kannata sitä runkoa nuolla vaan odottaa, että mahlat valuu keräysastiaan.

Taikka sitten lypsäminen. Ei lähdetä niitä utareita nuolemaan vaan tiputellaan maidot astiaan ja nautitaan sitten kun homma on hoidettu loppuun :)

Voisiko tämä liittyä 'viinan tiputukseen' eli tislaamiseen? Ennen tipahtamista nuolaisu voi olla kohtalokasta..

Hyvin sanottu jarkko sipilä!

Hyvin sanottu jarkko sipilä!

Minulla on muistikuva sadusta, jossa korppi/harakka/varis oli löytänyt leivänpalan, ja rehvasteli puussa löydöllään puun juurella istuvalle ketulle. Leipä pääsi putoamaan, ja kettu söikin leivän. Mutta voi myös olla, että satu on luotu sananlaskun ympärille.

Mietin sen näin, että jos jäätelöä nuolaisee ja se tipahtaa, on se ostajan syytä. Jos sitä ei ehdi nuolaista ja se tipahtaa, on syy jäätelömyyjässä. Tämä on täysin päästä keksitty vastaus, eikä se sovi ollenkaan sanonnan alkuperäiseen aikakauteen.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.