Onko olemassa tietokirjallisuutta siitä, miksi etenkin meitä suomalaisia viehättää musiikissa ja miksei muussakin taiteessa melankolisuus, ahdistus, masennus,…

Kysytty

Onko olemassa tietokirjallisuutta siitä, miksi etenkin meitä suomalaisia viehättää musiikissa ja miksei muussakin taiteessa melankolisuus, ahdistus, masennus, kuolema ja vastaavat aiheet?

Jo iskelmämusiikista alkaen puhumattakaan rock- ja metallimusiikista kappaleet ovat aikamoisia valitusvirsiä.

Vai olisiko asia sittenkin niin päin, että kunnon taidetta ei synny muuta kuin ahdistuksen tilassa ja näin ollen kuuntelijoilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin kuunnella näitä ahdistuksen tilassa tehtyjä valitusvirsiä.

Me suomalaiset olemme vasta 70 vuotta sitten käyneet sodan ja sen jälkeisiä traumoja kannamme edelleen. Luulisi, että mieli kaipaisi paljon pirteämpää ja positiivisempaa mielenruokaa.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Suomalaisten tai yleensäkin ihmisten mieltymyksistä melankoliseen musiikkiin löytyy joitakin kirjoja ja verkkoaineistoja.

Teoksessa Suomi herää: mistä on suomalaisuus tehty pohdiskellaan suomalaisen identiteetin syntymistä 1600-luvulta lähtien kirjallisuuden, musiikin ja kulttuurielämän näkökulmista. Yksi teoksen luvuista onkin otsikoitu Suomalainen musiikki: luonteeltaan tummaa ja verkkaista?

Pirjo Kukkonen on kirjoittanut teoksen Ilon ja surun sointu, jossa mm. nähdään suomalainen tango eräänlaisena nykyajan itkuvirtenä, jolla on puhdistava vaikutus. Ilmiön juuria käydään läpi myös arkkiveisujen kautta.
Englanninkielisessä teoksessaan Tango Nostalgia Kukkonen tutkii suomalaisen tangolyriikan juuria ja merkityksiä rinnakkain argentiinalaisen tangon kanssa.

Internetistä löytyy Jyväskylän Yliopistossa tehty tutkimus otsikolla "Surullisen musiikin kuuntelu miellyttävää surua".
Tutkimuksen tiivistelmä löytyy osoitteesta
https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2012/02/tiedote-2012-02-10-11-…
ja koko tutkimus osoitteesta http://tinyurl.com/786jxy3

Ilmiö ei kuitenkaan rajoitu vain Suomeen ja suomalaisiin. Juha Torvinen valottaa teoksessaan Musiikki ahdistuksen taitona yleiskuvaa musiikin ja ahdistuneisuuden välisestä yhteydestä ja ilmenemismuodoista.
Aiheesta löytyy myös Internetissä luettavana oleva tutkimusraportti The Paradox of Music-Evoked Sadness: An Online Survey osoitteesta
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0110490

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.