Minä vuonna Peter Hodgkinson sävelsi laulun Tiger Shark, meillä Tiikerihain nimellä tunnettu? Olen ymmärtänyt, että se oli erityisen suosittu Helsingin…

Kysytty

Minä vuonna Peter Hodgkinson sävelsi laulun Tiger Shark, meillä Tiikerihain nimellä tunnettu? Olen ymmärtänyt, että se oli erityisen suosittu Helsingin olympiakesänä -52. Pitääkö tämä paikkansa?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Tiikerihaina tunnettu sävelmä on alun perin kansansävelmä, jonka Peter Hodginson on mukaellut akustiselle kitaralle. Ensimmäinen levytetty versio on vuodelta 1935. Suomessa Tiikerihai tuli tunnetuksi 1955 Juha Eirton laulamana. Mahdollisesti se on olympiakesänä soinut meillä englanniksi laulettuna tai orkesteriversiona.
http://haku.helmet.fi/iii/encore/search?formids=target&suite=def&reserv…
http://www.google.com/search?q=tiger+shark+first+recorded+hodginson&rls…

Juha Eirron esittämä Tiikerihai oli Suomessa 1950-luvun hiteistä kolmannella sijalla .
http://mielenravintoa.com/shop/product_info.php?products_id=362&osCsid=…

"Olympiakesän ihmeet ja pummilla matkustaminen avoratikassa vuonna 1952" -sivustolta löytyy maininta josta voi päätellä tämän iskelmän olleen suosittu jo kesällä 1952:
Kumpulan uimalan avaaminen olympialaisten jälkeen pisti Vallilan ja Käpylän kakaroiden päivät sekaisin. Aiemmin duunariperheen lapset olivat päässeet seurakunnan kustantamille uimaleireille. Nyt oli tilaisuus käydä Kumpulan maauimalassa joka päivä, koska sisäänpääsymaksu oli pienehkö. Eväät ja limupullot otettiin mukaan. Tiikerihai soi koko päivän.
http://www.uudenmaanseuramatkat.fi/pentin-blogi/?x163086=174954

12 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Olympiakesänä sävelmästä soi Suomessa instrumentaaliversio, jonka oli levyttänyt saman vuoden alussa kuollut brittiläinen Felix Mendelssohn (1911-1952) Hawaiian Serenaders -yhtyeineen vuonna 1948. Levy julkaistiin Suomessa muutaman vuoden viiveellä, eli juuri vuonna 1952 tai mahdollisesti 1951, ja se oli kaikesta päätellen melkoisen suuri menestys - Suomessa valmistettu savikiekko on vielä nykyäänkin melko helppo löytää käytettyjen levyjen keräilymarkkinoilta.

http://www.youtube.com/watch?v=6SGJONk0D4w

Myös Juha Eirron hieman myöhemmin levyttämä klassinen lauluversio lienee tämän levyn innoittama - ainakin sovitus on varsin samankaltainen. Felix Mendelssohn oli samannimisen saksalaisen säveltäjän pojanpojanpoika.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.