Kirjoitan omaa fantasiatekstiäni, jonka on tarkoitus olla mahdollisimman brutaalia ja synkkää. Kirjoitan hiukan George R. R. Martinin Tulen ja Jään laulun…

Kysytty

Hei,

Kirjoitan omaa fantasiatekstiäni, jonka on tarkoitus olla mahdollisimman brutaalia ja synkkää. Kirjoitan hiukan George R. R. Martinin Tulen ja Jään laulun tyylistä materiaalia, vaikkakin loppujen lopuksi kyse on hyvin erilaisesta tekstistä.

Kysymykseni koskeekin taustatutkimusta, jota haluaisin tekstiä varten tehdä. Osaatteko kertoa, mitä kirjoja tulisi lukea haluessani selvittää muun muassa seuraavia asioita:
- Keskiaikaista sodankäyntiä (tavallisimpia ja erikoisempia suoja- ja taisteluvarusteita, näiden käyttöä, koulutusta, sodankäynti itsessään, taktiikoita jne.)
- Elämää keskiajalla, niin köyhien kuin rikkaidenkin
- Keskiaikaista arkkitehtuuria

Nuo olisivat nyt kysymyksiä, jotka ensimmäisenä tulevat mieleeni. Olen innokas kirjoittaja ja haluan tehdä tekstistäni, fantasiasta huolimatta, todentuntuista. Mallina kun on tuollainen "tyypillinen" fantasia miljöö, niin olen ajatellut lähteä liikkeelle juuri eurooppalaisesta keskiajasta. Otan kuitenkin hyvin mielelläni vastaan, jos Teillä on jotain muita aiheita, joita kannattaa tutkia ja uskotte niistä olevan apua!

Pystyn erittäin hyvin lukemaan myös englannin kielistä tekstiä, mutta suosin suomalaista. Suurin syy tälle on se, että haluan kartuttaa minun sanastoani, jota kirjoittaessani tarvitsen erittäin paljon.

Suurkiitos!

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Hei!

Kansalliskirjasto on äskettäin julkaissut suurelle yleisölle suunnatun verkkoteoksen Kirjava keskiaika: http:/keskiaika.kansalliskirjasto.fi sekä englanninkielisen tutkimustietokannan Fragmenta membranea: http://fragmenta. kansalliskirjasto.fi.

Tietokanta aiheesta löytyy myös osoitteesta: http://extranet.narc.fi/DF/df.php

Nämä tietokannat käsittelevät siis Suomen keskiaikaa. Kysymyksestäsi ei käy ilmi, haluatko tietoa esim. Keski-Euroopan keskiaikaisesta kulttuurista vai mistä. Tietoa löytyy myös Makupaloista eli: http://www.makupalat.fi/Categories.aspx?classID=1b7d6071-d1fc-47c8-b51c…

Kirjoista tietoa löytyy mm. Otavan suuresta maailmanhistoriasta osista 8 ja 9 sekä esim. seuraavista teoksista:
Sodan historia (kirj. Janne Malkki & al.), Sota: sodan historia muinaisesta Egyptistä Irakiin (2010), Hannele Klementtilä: Keskiajan julmuus (2008), Ristiretket (2005), Crusades (2008), Rogerson, Barnaby: The last crusaders: the hundred-year battle for the centre of the world, Will Fowler: Entisajan aseet: aseiden ja sodankäynnin historia kautta aikojen, Medieval warfare source book: Christian Éurope and its neighbours.

Keskiaikainen arkkitehtuuri: esim. Gotiikka (2010), Cciacca, Christine: Building the mediaval world, Gothic: architecture, sculputer, painting, Suomen taiteen historia keskiajalta nykyaikaan.

Arkielämä: Sari Katajala-Peltomaa: Noitavaimo ja neitytäiti: naisten arki keskiajalta uudelle ajalle, Suomalaisen arjen historia 1:Savupirttien Suomi, Daily life in the late Middle Ages, Kaari Utrio: Perhekirja: eurooppalaisen perheen historia. Varsin muhkea opus lienee myös The mediaval world complete: with over 800 illustrations. Suomalaisista tutkijoista Hannele Klemettilä on kirjoittanut myös mm. seuraavat: Keskiajan keittiö, Keskiajan julmuus, Keskiajan pyövelit ja Ritari Siniparta: Guillet de RAisin tarina.

Fiktiivisiä keskiaikaan sijoittuvia teoksia ovat kirjoittaneet mm. Ken Follett, Mika Waltari, Umberto Eco, Kaari Utrio, Jan Guillot ja Leon Giulio.

Lisää teoksia löydät mm. verkkokirjastosta www.helmet.fi. Sopivia hakuasanoja ovat esim., taistelut, sodat, arkkitehtuuri, arkielämä sekä tietenkin keskiaika. Kokeile myös eri vuosisatoja, esim. 1400-luku. Onnea kirjoitustyöhön!

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.