Milloin ananas ensimmäisen kerran tuli Suomeen? Ja miksi suomalaiset laittavat ananasta joka ruokaan?
Vastaus
Ananaksen tulosta Suomeen ei valitettavasti löydy tarkkaa tietoa. Eurooppaan ananas on tullut Etelä-Amerikasta jo 1500-luvulla, mutta oli pitkään harvinainen ja kallis. Tällä sivulla http://www.kookas.fi/articles/read/985 mainitaan, että pohjoisiin maihin ananas on tullut vasta kylmäsäilytyksen ja –kuljetuksen sekä säilyketeollisuuden kehittymisen myötä.
Se miksi suomalaiset käyttävät ananasta lienee pitkälti makuasia, ihan joka ruokaanhan sitä ei kuitenkaan käytetä.
Lisätietoa ananaksesta löytyy esim. seuraavista kirjoista:
Levanto, Marketta: Eksoottisia hedelmiä ja kasviksia
De'Medici, Lorenza: Paratiisin hedelmät
Kommentit
Suomen ensimmäisestä ananaksesta ei löydy tietoa helposti, mutta ainakin 1930-luvun loppupuolella ananas ("Suomen eniten pidetty säilykehedelmä") mainitaan monesti vähittäiskaupan henkilökunnalle osoitetuissa julkaisuissa.
https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?query=ananas%20suomen&startDat…
Ruotsiin saakka säilykeananakset alkoivat saapua vuonna 1910, kun AB Banan-Kompaniet rupesi tuomaan muitakin "etelän hedelmiä": appelsiineja, tomaatteja - ja ananaksia Tukholman ja Malmön satamiin.
stockholmshamnar.se / historia
Ruotsalaisten keittokirjojen resepteissä oli käytetty ananasta jo aikaisemmin, mutta ennen säilykkeiden tuloa ne olivat harvinaista ylellisyyttä.
Kommentoi vastausta