Kerrotko historiaa Esa ja Jaana nimestä? Kaikkea mahdollista! kIITOS!

Kysytty

Kerrotko historiaa Esa ja Jaana nimestä? Kaikkea mahdollista! kIITOS!

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Uusi suomalainen nimikirja (Otava 1988/Kustaa Vilkuna) kertoo Esa-nimestä näin:

6.7. (1929-) Kansanvalistusseuran kalenterissa 1883, on vanha lyhentymä raamatullisesta nimestä Esaias (Jesaja). Myös Eesauta on paikoin kutsuttu Esaksi, samoin Eskoa (Eskil). Lyhyt naseva Esa oli 1975 alle 15-vuotiaide poikien etunimitilastossa 23. sijalla ja 1984 35.sijalla.

Esaias-nimestä taas kerrotaan samassa lähteessä seuraavaa:
6.7. vuodesta 1708 (1705 21.2.) kreikkalainen vastine heprean nimelle Jesaja, joka on tulkittu mm. ”Jahven pelastus”, ”Profeettain kuningas”. Jesaja ilmoitti jo 740-700 e.Kr. kauneimmin ja selvimmin tulevasta Messiaasta. Ikivanha raamatullinen nimi on ollut ahkerassa käytössä joka puolella maatamme. Yleisin puhuttelumuoto on almanakkaankin otettu Esa.

Eero Kiviniemen kirjasta Rakkaan lapsen monet nimet ilmenee sellainen tieto, että nimi Esa esiintyy ensimmäisenä etunimenä 90 %:ssa tutkimusaineistosta ja on yleisin Lapin läänissä ja vuosina 1950-1965. Saman tekijän kirjasta Suomalaiset etunimet ilmenee, että nimi Esa on ollut käytössä Sjömanin kalenterissa jo v. 1864.

Jaana on lyhentymä monesta eri nimestä, joiden lopussa se tai sitä lähellä oleva äänneyhtymä toistuu, kuten esim. Otteliaana, Juliaana, Marjaana ja Tatjana. Juliaana on 300-luvulla surmansa saaneen naismarttyyrin nimi ja lähtöisin Julianus-nimestä. Marjaana on Maria-nimeen (merkitys ilmeisesti "toivottu lapsi") juontuvan Marjan eräs muoto. Samaan nimiryhmään kuuluvat myös esim. Marjatta ja Marianna. Otteliaana tai Otteljaana on muinaissaksalaista alkuperää olevan Otto-nimen merkitys "tilallinen", "varakas") sisarnimi. Tatjana on peräisin Vähä-Aasiasta, mutta se on tunnettu myös Karjalassa.

Jenni on peräisin Johanna-nimestä, joka on alkuaan heprealainen nimi ja merkitsee "Jahve on armollinen".

Nimien yleisyyden ennustaminen 20 vuoden päähän on luonnollisesti hankalaa, mutta nimien suosion tähänastista kehitystä voi tarkastella Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun avulla osoitteessa https://192.49.222.187/Nimipalvelu/.

Nämä vastaukset löytyivät Kysy kirjastonhoitajalta-arkistosta.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.