Millä alueilla Suomessa "tikkuri" tarkoittaa villapuseroa tai villatakkia? Onko lisäksi tietoa sanan alkuperästä?
Vastaus
Toivo Vuorelan Kansanperinteen sanakirjassa (WSOY, 1979) tikkurin selityksenä on mm. paksu villapaita; naisen villatakki, tikkuröijy; monikossa lapaset, vanttuut. Kirjassa esitetään myös loimaalainen sanonta "Kyl sukka suuta antaa, tikkuri tillaa tekkee"
Mirja Almayn, Marketta Luutosen, Kyllikki Mitrosen teoksessa Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita : perinteisiä neuleita Suomesta ja Eestistä (Tammi 1993) käsitellään myös käsityön, etenkin neulomisen historiaa ja kirjasta löytyy esim. Hailuodon tikkuripaidan neleohjeet.
Tikkuri -sanan käytön alueellista levinneisyyttä ja merkitystä ei lähteistämme löytynyt, mutta Jyväskylässä toimivan Suomen käsityön museon tietopalvelusta pystytään varmasti antamaan perusteellisempia tietoja asiasta. Museon sivut löytyvät oheista osoitteesta http://www.craftmuseum.fi/
Kommentit
Ainakin peräpohjalaisella murrealueella sanottiin villalangasta puikoilla kudottua (itäsuomalaisittain: neulottua) lyhyttä takkia useimmiten tikkuriksi. Tämäkin lienee ruotsista lainattua: sticka, jätetään vain alusta s pois ja lisätään suomalainen pääte.
Tornionlaakson länsipuolella, meänkielen sanakirjassa: tikkuri = stickad ylletröja
Kommentoi vastausta