Suunnittelemme senioritalon kirjastoa. Kirjat tulevat asukkaiden lahjoituksina, pieni osa hankintoina. Seinätilaa on 8 metriä. Montako hyllyä korkeussuuntaan…

Kysytty

Suunnittelemme senioritalon kirjastoa. Kirjat tulevat asukkaiden lahjoituksina, pieni osa hankintoina. Seinätilaa on 8 metriä. Montako hyllyä korkeussuuntaan suositellaan (seniorit!)? Montako kirjaa per metri keskimäärin mahtuu hyllyyn? Mistä saisi yksinkertaisen (tai tavallisen) kirjastoluokittelun suunnittelun pohjaksi? Onko tiedossa joku kätevä lainausmalli (seniorit!)?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Olen löytänyt kaksi teosta, joista mahdollisesti voisi olla apua tämäntyyppisen kirjaston perustamisessa:

Guidelines for libraries serving hospital patients and the elderly and disabled in long-term care facilities / compiled by a working group chaired by Nancy Mary Panella under the auspices of the Section of Libraries Serving Disadvantaged Persons
Julktiedot The Hague: International Federation of Library Associations and Institutions, cop. 2000
(IFLA professional reports, ISSN 0168-1931 ; 61)

Kovaa vääntöä laidassa vai yhteistoimintaa? : raportti vanhusten ja muiden erityisapua tarvitsevien kirjastopalveluista Helsingin kaupunginkirjastossa / työryhmä: Leena Haapkylä .. et al.
Julktiedot Helsinki : Helsingin kaupunginkirjasto, 1996

Luulen, että teidän kannattaisi kysellä käytännön neuvoja esimerkiksi laitoskirjastoja hoitavilta ihmisiltä. Kirjastot.fi-sivuston Kirjastot-osan Kirjastohausta voi etsiä eri paikkakuntien laitoskirjastoja ja löytää yhteystiedot niihin, http://www.kirjastot.fi/fi-fi/kirjastot/kirjastohaku.aspx .

Laskeskelin tuosta parista hyllystä metrin leveydeltä kirjojen määrän, se oli 35-45 riippuen tietenkin kirjojen paksuudesta. Nuo hyllyt ovat tiivisti pakattuja, joten vähemmän kirjoja todennäköisesti mahtuu metriin, kun ne pitää saada helposti hyllystä pois repimättä ja nykimättä. Tuosta korkeussuunnasta saisitte varmaan osviittaa, jos kokeilisitte käytännössä, miten korkealle seniorit ylettävät vaivatta...

Tavallisin luokitusjärjestelmä on yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä YKL, joka löytyy hakemistoineen ja selityksineen verkostakin, osoitteesta http://ykl.kirjastot.fi . Olen itse kerran järjestänyt ja luetteloinut suppeahkon erikoisalan kokoelman ja huomasin silloin, että on hyvä ottaa yleisesti käytössä oleva järjestelmä pohjalle, jota sitten voi tarvittaessa yksinkertaistaa omaan kokoelmaan sopivaksi.

Kirjastojärjestelmiä en osaa suositella, mutta Kirjastot.fi-sivuston Kirjastot-kanavalta voi tutkia, millaisia kirjastojärjestelmiä on yleisissä kirjastoissa ja missä kirjastoissa niitä käytetään. Kirjastot varmaan mielellään kertovat mitkä piirteet heidän käyttämissään järjestelmissä ovat hyviä ja mitkä huonoja. Hakua voi käyttää osoitteessa http://www.kirjastot.fi/fi-fi/kirjastot/kirjastojarjestelmat.aspx .

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.