Onko tiedossa mitä nimiä viikonpäiville suomen kielessä käytettiin ennen nykyisiä? Voiko sukulaiskielistämme saada siihen vastauksia?

Kysytty

Onko tiedossa mitä nimiä viikonpäiville suomen kielessä käytettiin ennen nykyisiä? Voiko sukulaiskielistämme saada siihen vastauksia?

Vastaus

Vastattu

Viron kielessä osa viikonpäivien nimestä on mallia "kolmapaev, neljapaev" eli päivien nimet tulevat numeroista, ks. https://fi.wikibooks.org/wiki/Viron_kieli/Sanasto Sunnuntai on viroksi pühapaev ja lauantai laupaev - lauantain nimi viittaa sekä suomessa, virossa että ruotsissa pesemiseen tai peseytymiseen ja siihen, että pesuhommat hoidettiin ennen pyhäpäivää. Suomenkin kielessä osa viikonpäivien nimistä lienee ollut viron mallia.

Lisätietoa:

https://kotus.fi/sana/lauantai/

Vilkuna, Kustaa: Vuotuinen ajantieto

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Hämmentävä kysymys sikäli, että suomen kieli on erottautunut omaksi kielekseen rautakaudella, jo ennen viikinkiaikaa. Jotta viikonpäivien nimet olisivat voineet periytyä aikaisemmista kielistä, niiden olisi pitänyt olla käytössä jo ennen kuin suomen kieltä oli olemassa.
Oliko meillä kalenteri käytössä jo rautakaudella? Roomalainenko?

Lähitukukielistä on voitu lainata sanoja rauta-ajan jälkeenkin, mutta minun on vaikea nähdä miksi viikonpäivien kaltaiset sanat olisivat lainautuneet sukukielten välillä aikana, jolloin meillä oli indoeurooppalaisia kieliä puhuvat hallitsijat. Suomalaiset ovat lainanneet ruotsalaisilta, karjalaiset venäläisiltä, ja virolaiset heitä hallinneilta kansoilta (joita on ollut monta).

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.