Onko lotista rekisteriä?
Vastaus
Kansallisarkiston Arkistojen Portti -palvelussa on aineisto-oppaita, joita voi selata aakkosittain. Lotta Svärdin arkistoista ja niiden tutkimisesta kerrotaan sivuilla https://portti.kansallisarkisto.fi/fi/aineisto-oppaat/lotta-sv%C3%A4rd esim. seuraavaa:
Kansallisarkistossa säilytettävää Lotta Svärd -järjestön arkistoa voi tutkia Helsingin toimipaikassa niin, että tilattu aineisto toimitetaan tilausta seuraavana arkipäivänä. Arkistoluetteloon voi tutustua Astia-verkkopalvelun kautta.
Lotta Svärdin arkistoja voi hyödyntää monenlaisessa tutkimuksessa. Henkilöhistoriallisen tutkimuksen tekijät voivat sen avulla saada tietoa yksittäisistä lotista. Lotista ei ole kuitenkaan olemassa samanlaista kantakortistoa kuin sotilaista, joiden avulla tietoja voisi etsiä. Tietojen haku perustuu siten pääsääntöisesti henkilö- ja jäsenluetteloiden läpikäymiseen.
Lotta Svärd –järjestöön kuuluneista naisista on olemassa henkilöluetteloita, jotka tavallisesti sisältyvät heidän kotipaikkakuntansa Lotta Svärd –paikallisosaston arkistoon. Paikallisosastojen arkistoista voi selvitä esimerkiksi se, missä paikassa tai tehtävässä kukin lotta sodan aikana palveli.
https://portti.kansallisarkisto.fi/fi/aineisto-oppaat/talvi-ja-jatkosodan-henkil%C3%B6historialliset-l%C3%A4hteet
Lotta Svärd -järjestön arkistoon sisältyy kortisto jatkosodan aikana komennuksella olleista lotista. Tämä aineisto on kaukosäilytyksessä ja sitä voi tutkia Kansallisarkiston Helsingin toimipaikassa niin, että aineisto toimitetaan tilausta seuraavana arkipäivänä. Etäsäilytyksessä olevasta Pääesikunnan viestiosaston arkistosta (T 20873) löytyy puolestaan viestilottia koskeva kortisto ja Ilmavoimien esikunnan arkistossa (T 20439) on vastaava kortisto ilmavalvontalotista vuodelta 1944.
Lisäksi:
Lotta Svärd Säätiön sivuilta löytyy Lottagalleria https://lottasvard.fi/lottagalleria/ josta voi hakea nimellä.
Perinne.fi -sivusto tarjoaa tietoa suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöistä ja niiden toiminnasta vuosina 1918 - 1944.
Suomenlottaperinneliitto.fi/ -sivusto sisältää tietoa Lotta-perinteestä, liitosta sekä järjestön historiasta.
Kommentoi vastausta