Muuttuuko maan vetovoima vuodenaikojen mukaan? Tai vaikuttaako auinko/kuu maanvetoimaan vuodenaikojen mukaan. Kysymys perustuu pohdintaan, Talvisin askel/olo on paljon raskaampi kuin kesäisin.
Vastaus
Maan vetovoima riippuu Maan massasta. Tämä ei muutu vuodenaikojen mukaan. Paikalliset vaihtelut Maan painovoimakentässä johtuvat siitä, että Maa ei ole muodoltaan symmetrinen ja pyörii. Lisäksi painovoimakentän voimakkuuteen vaikuttavat pinnanmuodot, maaperän koostumus ja syvemmät rakenteet. Ihmisen kokema vetovoima riippuu myös sitä, kuinka kaukana hän on maapallon ytimestä ja onko hän lähempänä napoja vai päiväntasaajaa. Korkealla vuorella gravitaation vaikutus on pienempi kuin merenpinnan tasolla, ja päiväntasaajalla suurempi keskipakoisvoima heikentää gravitaation vaikutusta.
Satelliittiavusteisissa gravitaatiotutkimuksissa on havaittu, että vetovoima vaihtelee hieman paikallisesti vuodenajasta riippuen. Vaihteluiden oletetaan johtuvan muutoksista vesimassan jakaumassa, koska vastaavia vaihteluita ei havaittu sisämaassa olevissa kohteissa. Jäätiköiden, pohjaveden ja maaperässä olevan kosteuden massa muuttui lämpötilan, sademäärän ja muiden ilmastotekijöiden vaikutuksesta, ja sen myötä myös gravitaatiossa havaittiin hienoisia vaihteluita.
Auringon ja Kuun gravitaatio vetää Maata puoleensa ja synnyttää osiltaan vuorovesi-ilmiön. Gravitaation voima riippuu kappaleiden välisestä etäisyydestä, joten se, kuinka voimakkaasti vetovoima vaikuttaa maanpinnalla oleviin kohteisiin kuten ihmisiin vaihtelee sen mukaan, kuinka lähellä Kuu tai Aurinko on Maata. Maan kiertorata vie sen periheliin eli lähimmäksi Aurinkoa tammikuussa, ja tällöin Auringon vetovoiman vaikutus on suurimmillaan. Päinvastainen tilanne koetaan heinäkuussa, kun Maa on aphelissä eli kiertoratansa kaukaisimmassa pisteessä Auringosta. Silloin Auringon vetovoiman Maan vetovoimaa vastustava vaikutus on heikoimmillaan.
Kaikissa näissä tapauksissa ihmisen kokemat vetovoiman vaihtelut ovat kuitenkin liian pieniä, jotta niitä havaitsisi tai että ne vaikuttaisivat liikkumiseen.
Lähteet:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_of_Earth
https://www.quora.com/Is-the-gravitational-force-on-the-earth-the-same-in-all-seasons-of-the-year
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1674984715302172
https://www.earthdata.nasa.gov/learn/sensing-our-planet/matter-in-motion-earths-changing-gravity
https://www.quora.com/What-is-the-effect-of-suns-gravity-on-earth
https://oceanservice.noaa.gov/education/tutorial_tides/tides06_variations.html
Kommentit
Suomessa on talvella enimmäkseen maktalapaine. Minua se painaa matalaksi, koska matalapaine vaikuttaa mielialaan (vaikka luulisi, että korkea paine painaisi enemmän).
Kun on matalapaine, niin puhutaan, että ilma on painostava. En ole koskaan käsittänyt miksi näin. Eikö pikemminkin korkeapaineen pitäisi olla painostava?
Onhan se kummaallista että silloin kun ihmisen fysiologia reagoi ilmanpaineen vaihteluun, matalapaine tuntuu painostavalta ja korkeapaineella olo on kevyt. Vuoristossa varmaan tuntemukset ovat toisenlaiset.
Eikös vuoristossa ole vallitsevana matalapaine, jonka johdosta ihminen voi sairastua vuoristotautiin. Eli ei mitenkään kevyttä. Eli on ihan sama onko vuoristossa vaiko ei, niin matalapaine on aina painostavampi, kuin korkeapaine, paitsi autonrenkaissa :)
Kommentoi vastausta