Muuttaako lehmien ruuansulatus hiilihydraatit proteiineiksi?

Kysytty

Miten vaikka lehmien lihas kasvaa? Kun lehmät syövät ruohoa pääasiassa, niin onko lehmien ruuansulatus sellainen, että se muuttaa hiilihydraatit proteiineiksi? Samoin vaikka heinäsirkka, joka syö vain lehtiä ja heiniä, niin miten sitten voin saada proteiinia, kun syön heinäsirkan.

Vastaus

Vastattu

Märehtijöiden, kuten lehmän, ruoansulatus neljine mahoineen on hyvin erilainen kuin yksimahaisten lajien. Lehmän etumahoista ensimmäisessä eli pötsissä elää isäntäeläimen kanssa symbioosissa suuri määrä erilaisia anaerobisia mikro-organismeja. Mikrobien aikaansaamassa pötsikäymisessä rehusta vapautuu energiapitoisia käymistuotteita, jotka isäntäeläin käyttää energianlähteenään. Lisäksi mikrobisto tuottaa isäntäeläimelle välttämättömiä aminohappoja ja B-vitamiinia.  Noin 70 % märehtijän käytettäväksi tulevista aminohapoista (valkuaisesta) on peräisin pötsissä muodostuneista mikrobeista. Pötsin mikrobit pystyvät hajottamaan myös tehokkaasti kasvien soluseinärakenteiden kuituja.

Nurmirehu ja heinä sisältävät kuitenkin jo itsessään valkuaisaineita. Ei-märehtivien kasvinsyöjälajien ruoansulatus ei ole yhtä tehokas kuin märehtijöiden, mutta ne pystyvät kuitenkin hyödyntämään kuitupitoista ravintoaan melko hyvin. Esimerkiksi hevosen paksusuolessa ja umpisuolessa on poikkeuksellisen runsas mikrobisto, ja mikrobikäyminen tapahtuu vasta sen jälkeen, kun ravinto on siirtynyt varsinaisesta mahasta eteenpäin. Hevosten ravintoanalyysissä erotellaankin raakavalkuaisen ja sulavan raakavalkuaisen määrä. Jälkimmäinen arvo kuvaa sitä osuutta valkuaisesta, jonka hevosen suolisto kykenee käyttämään hyödykseen. Hevosten ruokinnassa sulavan raakavalkuaisen tavoitearvo kuivassa heinässä on 80-90 g/kg ja säilöheinässä 90-100 g/kg.

Myös hyönteisten ruoansulatuksessa mikrobeilla on tärkeä osa. Hyönteiset ovat tasalämpöisiin eläimiin verrattuna tehokkaampia muuttamaan rehua eläinvalkuaiseksi ja rasvaksi, ja hyönteisten rehuhyötysuhteen on todettu olevan parempi kuin perinteisillä tuotantoeläimillä.

Lähteet:

Juha Helenius, Mervi Seppänen, Jari Valkonen: Terve ja hyvinvoiva tuotantoeläin (https://www.helsinki.fi/assets/drupal/2023-05/Seppanen_Kymalainen_2017_Muuttuva_maatalous_luku_7.pdf)

ELL Minna Mustikka: Lyhyt oppimäärä heinän rehuanalyysistä (https://www.vetcare.fi/elainten-hyvinvointi/hevosen-hyvinvointi/lyhyt-oppimaara-heinan-rehuanalyysista/)

Luonnonvarakeskus: Rehutaulukot ja ruokintasuositukset untitled (luke.fi)

Luonnonvarakeskus: Hyönteisten kasvatusolosuhteet ja ruokinta (https://projects.luke.fi/biosecurity/hyonteisten-kasvatusolosuhteet-ja-ruokinta/

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.