Miten kardemumma päätyi suomalaiseen pullaan?

Kysytty

Miten kardemumma päätyi suomalaiseen pullaan?

Vastaus

Vastattu

Kysymykseen ei voitu antaa täsmällistä vastausta. Uudet asiat ovat aina tulleet ensin yläluokan käyttäminä ja siitä yleistyneet ajan saatossa koko kansan käyttämiksi. Pullan historia kietoutuu vehnän viljelyn, kahvin (teen) ja mausteiden tuontiin ja käyttöön.

Internetistä löytyy artikkeli pullan historiasta tutkijoiden ylläpitämästä Kalmistopiiri-sivustolta. 

Pullan historiaa – KALMISTOPIIRI

Sen mukaan pulla on tullut Suomeen Ruotsista 1700-luvulla, jonne sen toivat saksalaiset leipurit. Aluksi pullaa on leivottu aateliston ja papiston pöytiin. Vehnän viljely on yleistynyt Suomessa vasta 1900-luvulla eli vielä 1800-luvulla pulla on ollut kallis herkku, jota on maaseudulla saatettu ostaa markkinoilta. Aluksi pulla ei ole ollut mitenkään makea leivonnainen ja sitä on saatettu maustaa esim. korinteilla. Myöhemmin 1800-luvulta laskiaispullissa on käytetty täytteenä mantelimassaa ja kermavaahtoa niihin on lisätty 1900-luvun alusta alkaen. Kanelia on alettu käyttää pullan maustamiseen 1900-luvun alusta lähtien.

Teoksessa Päivi Taipale: Kaneli ja kardemumma: Lefrenin leipuriperheen elämää Lahdessa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa (Lahden kaupunginmuseo, 2017) viitataan kahvin yleistymiseen Suomessa 1870 - 1880-luvulla ja sen vaikuttaneen pullan yleistymiseen. Kaupunkien kahvilakulttuuriin liittyy vahvasti erilaiset leivokset. Maaseudulla pullaa on alettu leipoa vasta 1920-luvun puolivälistä lähtien. Silloinkin vain jouluksi ja juhannukseksi. Ilmeisesti kuitenkin kahvin saannin vaikeuden vuoksi eikä vehnän.

Kardemummaa on tuotu Suomeen jo Hansaliiton aikana eli 1200 – 1400-luvuilla, mutta se on ollut kallis mauste. (Esim. Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria. Gaudeamus, 2021) Kardemumma on edelleen maailman kolmanneksi kallein mauste sahramin ja vaniljan jälkeen. BBC:n artikkelin mukaan (https://www.bbc.com/travel/article/20231213-swedens-enduring-love-for-cardamon-and-buns) leivontatarvikkeiden hinnat, mukaan lukien kardemumma, laskivat Ruotsissa 1950-luvulta alkaen niin, että ne olivat yhä useampien ostettavissa

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.