Onko Selim Palmgrenista, Sibeliuksesta tai Pekka Kostiaisesta tehty elämäkertoja, joissa käsitellään myös teoksia? Millaisia hakuja kannattaa tehdä, jos haluaa…

Kysytty

Onko Selim Palmgrenista, Sibeliuksesta tai Pekka Kostiaisesta tehty elämäkertoja, joissa käsitellään myös teoksia? Millaisia hakuja kannattaa tehdä, jos haluaa tietoa yksittäisestä teoksesta tai teossarjasta?

Vastaus

Vastattu

Säveltäjien elämäkerroissa käsitellään yleensä myös teoksia, mutta ei kovin yksityiskohtaisesti. Sibeliuksesta on kirjoitettu useita elämäkertoja. Aineistoa löytyy myös verkosta, esimerkiksi Helsingin Suomalaisen Klubin tuottamalta Jean Sibelius -verkkosivustolta (https://www.sibelius.info/suomi/index.html). Kimmo Korhonen on kirjoittanut laajan elämäkerran Selim Palmgrenista. Kirjassa on myös teoshakemisto. Pekka Kostiaisesta ei ole tähän mennessä kirjoitettu varsinaista elämäkertaa, mutta Hanna Maria Pishro on tehnyt hänestä kuorosäveltäjänä opinnäytteen.

Kun etsit tietoa säveltäjästä ja hänen teoksistaan kirjastojen luetteloista, esimerkiksi Finnan avulla, käytä säveltäjän nimeä aiheena eli asiasanana. Voit kokeilla tarkentaa hakua esimerkiksi asiasanalla sävellykset tai sävellystyypin nimellä tai teoksen nimellä. Kirjoja ei yleensä kuvailla kovin tarkasti, mutta jos kirja käsittelee esimerkiksi juuri tietyn säveltäjän sinfonioita tai kuoromusiikkia, se löytyy kirjastojen luetteloista säveltäjän nimellä ja asiasanoilla sinfoniat tai kuoromusiikki. Asiasanastot (esimerkiksi YSO ja SLM) löytyvät Finto-palvelusta. Myös hakuteoksista, esim. neliosaisesta ”Suomen musiikin historiasta” löytyy tietoa teoksista.

Erityisistä säveltäjien teosluetteloista selviää, mitä teoksia säveltäjä on säveltänyt tietylle esityskokoonpanolle ja milloin. Osa näistä teosluetteloista löytyy myös verkosta. Suomalaisten nykysäveltäjien tuotannosta löytyy tietoa Music Finland -sivustolta.

Hyviä tiedonlähteitä yksittäisistä teoksista voivat olla cd-levyjen tekstilipukkeet. Esimerkiksi Sibeliuksen kuoromusiikista on kokonaislevytyksiä, joiden tekstilipukkeissa on teosten esittelyt. Jos kirjastosi tarjoaa Naxos Music Library -kuuntelupalvelun käyttöösi, pääset lukemaan äänitteiden tekstilipukkeita myös tässä palvelussa.

 

Lähteitä:

 

Finna-hakupalvelu:

https://finna.fi

 

Finto : Suomalainen asiasanasto- ja ontologiapalvelu:

https://finto.fi/fi

 

Jean Sibelius säveltäjänä:

https://www.sibelius.info/suomi/musiikki/js_saveltajana.html

 

Korhonen, Kimmo: Selim Palmgren : elämä musiikissa (WSOY, 2009)

 

Music Finland Composers & repertoire:

https://core.musicfinland.fi

 

Pishro, Hanna Maria: ”Laulut suuret lapsillensa” : Pekka Kostiainen kuorosäveltäjänä (Pro gradu -tutkielma, 2008):

https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/18797

 

Suomen musiikin historia. 1, Ruotsin vallan ajasta romantiikkaan : keskiaika – 1899 (WSOY, 1995)

Suomen musiikin historia. 2, Kansallisromantiikan valtavirta : 1885-1918 (WSOY, 1996)

Suomen musiikin historia. 3, Uuden musiikin kynnyksellä : 1907-1958 (WSOY, 1996)

Suomen musiikin historia. 4, Aikamme musiikki : 1945-1993 (WSOY, 1995)

 

Säveltäjien teosluetteloita kirjastojen tapaan:

https://www.musiikkikirjastot.fi/tiedonhaunavuksi/saveltajien-teosluetteloita-kirjastojen-tapaan

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.