Yritän muistaa lukemaani tarinaa. Kyseessä joko romaani tai novelli novellikokoelmassa. Hahmo (ehkä löytöretkeilijöiden/tutkimusmatkailijoiden lapsi?) päätyy jonkin katastrofin jäljiltä kaukaiselle saarelle. Saarella (alkuperäis-? tai muuten saarelle päätynyt) väestö ei puhu samaa kieltä. Hiljalleen päähenkilö kuitenkin oppii kielen ja toimimaan osana yhteisöä ja hän saa tietää myös saarella tehdyn kehittyneen tieteen ja teknologian "salaisuuden". Tarina kommentoi tieteen ja teknologian eurosentrisyyttä, ja miten alkuperäisväestön tai "primitiivisten kulttuurien" ("muiden") tekemään tieteeseen/teknologiaan suhtaudutaan. Päähenkilö lopulta taitaa löytää "omat ihmisensä" / laiva palaa hakemaan häntä. Olen lukenut kirjan maksimissaan muutama vuosi sitten mutta en muista yhtään, luinko sen suomeksi vai englanniksi ja oliko kyseessä vanha kirja.
Vastaus
Kyseessä voisi olla Sami Tabellin Matireia (Aviador, 2019). Esittelyteksti ja kansikuva Kirjasammossa: https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.f….
Kommentit
Voisi olla myös Terry Pratchettin nuortenkirja Valtio (Nation) vuodelta 2008, jossa Etelämeren saarilla tapahtuu tsunami joskus ehkä 1800-luvulla, ja henkiinjääneet kerääntyvät vähitellen yhdelle saarelle.
Kommentoi vastausta