Mistä tulee sanonta "mennä Porvooseen" korttipeleissä?

Kysytty

Mistä tulee sanonta "mennä Porvooseen" korttipeleissä?

Vastaus

Vastattu

Esimerkiksi marjapussi- ja huutopussi-nimisissä korttipeleissä ilman tikkiä jäänyt joutuu nollaamaan pisteensä ja "menemään Porvooseen".

Siihen, mistä kyseinen sanonta tulee, ei tunnu löytyvän aivan suoraa vastausta.

Uusimaa-lehdessä on vuonna 2020 pohdittu samaa asiaa, mutta ilman täsmällistä vastausta:
https://www.uusimaa.fi/paikalliset/2341732

Kyseisessä lehtijutussa on mietitty, liittyykö sanonta niin sanottuun "Porvoon mittaan", mutta koska kyseinen ilmaisu puolestaan viittaa reiluun ja runsaaseen mittaan, ei asiayhteys ole aivan aukoton:
"Porvoon mitalla -lausahdushan viittaa runsauteen. Jos jotain tehdään tai annetaan "Porvoon mitalla", se tehdään reilusti ja ylimääräistä antaen. Vouti peri tällaisella mitalla veroja (paloviinaa ja viljaa) asukkailta ja veti siivun myös itselleen ennen kuin tilitti verot eteenpäin.

Mutta toisaalta: Voihan asian ymmärtää niin, että Porvoossa siis täytyy varautua menettämään jotain hieman odotettua enemmän." (Aamulehti 25.7.2020, Ulla Mether. Tarkistettu 16.11.2023.)

Lehtijutussa puhutaan myös, että Porvooseen joutujalta kuuluu pelissä kysyä Porvoon torisilakan kilohintaa. Silakkaa on usein pidetty halpakalana, joten sitä voisi esimerkiksi saada vähäisin varoin eli ilman pisteitä. Porvoossa on myös pidetty lehtijutun mukaan silakkamarkkinoita.

Kuitenkaan täysin varmaa vastausta tähän kysymykseen ei tunnu löytyvän, mikä on suullisena kansanperinteenä leviävien sanontojen kohdalla melko tavallista. 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

kiitos yrityksestä, mutta ei tikkejä, joten Porvooseen vie matka taas!

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.