Miksi Eduskunnan istuntosalin kokouksesta käytetään nimitystä "täysistunto"? Miksei se ole pelkkä "istunto" tai "kokous"? Oliko "täysistunto" käytössä jo…

Kysytty

Miksi Eduskunnan istuntosalin kokouksesta käytetään nimitystä "täysistunto"? Miksei se ole pelkkä "istunto" tai "kokous"? Oliko "täysistunto" käytössä jo säätyvaltiopäivien aikana?

Eduskunnan sivujen perusteella täysistunto on ruotsiksi plenum ja istuntosali on plenisal.

Englanniksi täysistunto on plenary session ja istuntosali on plenary hall.

Näissä kielissä ei ole täys-etuliitettä. Näiden perusteella Eduskunnan istunto voisi olla pelkkä istunto.

Kunnanvaltuuston, maakuntavaltuuston ja hyvinvointialueen valtuuston kokous on kokous.

Vastaus

Vastattu

Sana ”täysi” on suomenkielessä tuttu jo Mikael Agricolasta lähtien. Sanaa ”täysistunto” on käytetty tarkoittamaan eduskunnan tai muun edustajiston tai viranomaisten kokousta, jossa kaikilla sen jäsenillä on oikeus ja myös velvollisuus, ellei erityistä estettä ole, osallistua asioiden käsittelyyn ja päätöksentekoon.

Täysistunto -sanaa  on käytetty 1800 -luvulta lähtien ja käytetään myös muissa yhteyksissä kuin eduskunnassa. Esimerkiksi kirkon päättävässä elimessä, kirkolliskokouksessa, järjestetään nykyisinkin täysistuntoja. Myös eri seuroilla tai yhdistyksillä saattaa olla täysistuntoja. 1800-luvulla tapana oli puhua myös senaatin täysistunnoista, jolla nykyisin tarkoitettaisiin valtioneuvoston yleisistuntoja.

Eduskuntakieleen täysistunto -sana on tullut säätyvaltiopäiviltä.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Mainitut sanat "plenary" ja "plenum" ovat peräisin latinan "täyttä" tarkoittavasta sanasta. Sen vuoksi voisi olettaa etymologista sanakirjaa katsomatta, että "täysistunto" olisi suora käännös "plenum"-sanan yhdestä merkityksestä, kun taas "istunto" ei ihan sitä olisi.

Nykysuomalaisille opetetaan useammin ranskaa kuin sen emokieltä latinaa. Ranskan keskeiseen sanastoon kuuluva adjektiivi "plein" on suomeksi "täysi, täysinäinen, täynnä; täydellinen".

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.