Laura Anderssonin Kuolema Kulosaaressa ja Sirkusnaisen arvoitus -kirjoissa esiintyy topakka naistoimittaja Anneli Aropalttoo, joka kirjoittaa Helmi-nimiseen…

Kysytty

Laura Anderssonin Kuolema Kulosaaressa ja Sirkusnaisen arvoitus -kirjoissa esiintyy topakka naistoimittaja Anneli Aropalttoo, joka kirjoittaa Helmi-nimiseen naistenlehteen. Jälkimmäisessä teoksessa vihjaillaan että kustannusyhtiö harkitsee lehden lopettamista koska sen aiheet eivät ole sopivia sodanjälkeiseen Suomeen. Onko Suomessa todella julkaistu Helmi-nimistä lehteä, ja jos on niin milloin ja onko sen julkaiseminen todella lopetettu joskus 1940-luvulla?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Helmi-naistenlehti näyttäisi olevan kirjan tarinaan keksitty. Finna-aineistohaku ei löydä Helmi-nimistä lehteä 1940-luvulta, eikä lähivuosikymmeniltäkään. Vuodesta 1991 on mielenterveysyhdistys Helmi ry julkaissut mielenterveysaiheisiin keskittyvää Helmi-lehteä. 

https://www.finna.fi/ 

Kirjailija itse kertoo seuraavaa:

"Helmi ei ole todellinen lehti, mutta olen ottanut siihen elementtejä eri suomalaisista naistenlehdistä niin kuin Eevasta ja Hopeapeilistä. Naisilla oli iso rooli lehtien toimituskunnissa, ja niissä oli pidetty esillä työtä tekeviä, kaupunkilaisia naisia. Ei ole myöskään sattumaa että Helmi asettuu tarinassa Kotilieden vastakohdaksi, sillä Kotiliedellä oli iso rooli kotiäitikuvan ja -ihanteen rakentamisessa sodan jälkeen ja 50-luvulla. Työtätekevä, itsenäisestäkin elämästä nauttiva nainen alkoi kadota lehdistä ja nykynäkökulmasta hyvää. suuntaan menossa ollut naisen roolin kehitys otti takapakkia. Minusta aika kiehtovaa, että toinenkin suunta olisi voinut olla mahdollinen ja naiskuva olisi voinut säilyä paljon monipuolisempana 50-luvulle tultaessa. Tällaista siis tässä taustalla!Helmi ei ole todellinen lehti, mutta olen ottanut siihen elementtejä eri suomalaisista naistenlehdistä niin kuin Eevasta ja Hopeapeilistä. Naisilla oli iso rooli lehtien toimituskunnissa, ja niissä oli pidetty esillä työtä tekeviä, kaupunkilaisia naisia. Ei ole myöskään sattumaa että Helmi asettuu tarinassa Kotilieden vastakohdaksi, sillä Kotiliedellä oli iso rooli kotiäitikuvan ja -ihanteen rakentamisessa sodan jälkeen ja 50-luvulla. Työtätekevä, itsenäisestäkin elämästä nauttiva nainen alkoi kadota lehdistä ja nykynäkökulmasta hyvää. suuntaan menossa ollut naisen roolin kehitys otti takapakkia. Minusta aika kiehtovaa, että toinenkin suunta olisi voinut olla mahdollinen ja naiskuva olisi voinut säilyä paljon monipuolisempana 50-luvulle tultaessa."

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.