Siemenperunani ovat suurikokoisia ja ajattelin puolittaaa ne kun istutan. Saako puolikkaasta siemenperunasta puolikkaan sadon eli kannattaako puolittaminen?
Vastaus
Perimätieto kertoo, että siemenperunan voi hyvin puolittaa tai jakaa vieläkin pienempiin osiin sadon kärsimättä. Näin on menetelty pula-aikoina. Linkki Vauva.fi keskusteluun.
Anne Paalo taas toteaa kirjassaan Peruna s. 30:" Joskus on ollut tapana siemenperunoiden lohkaiseminen 2-4 osaan, mutta tätä tulee käyttää vain poikkeustapauksessa.... Suuret perunat on lohkottu siemenperunoiksi aikoina, kun perunaa on ollut niukasti saatavilla kuten sodan aikana. Lohkotut perunat antavat pienemmän sadon kuin kokonaiset ja ovat alttiimpia taudeille. Paras tulos lohkomisesta on saatu, kun mukula on leikattu pitkittäin kahteen osaan. Tällöin molempiin lohkoihin tulee saman verran latvapuolen silmuja. Lohkotut perunat pitää istuttaa heti, koska kuivuminen vie perunalta ravinteita, alentaa satoa ja edistää siemenmukuloiden tuhoutumista ja tautisuutta." Linkki Helmet hakuun
Strömsö kertoo artikkelissaan Maksimoi perunasato (8.4.21) "Iso siemenperuna voidaan jakaa useamman siemenperunan saamiseksi, mutta leikkauspinta pitää kuivata kunnolla, ennen perunan istuttamista mädän välttämiseksi" Linkki artikkeliin.
Ruokaviraston blogi kertoo, miksi kannattaa käyttää sertifikoitua siemenperunaa kaupan perunoiden sijaan. Linkki Ruokavirasto.fi
Kommentit
Köyhistä oloista lähteneenä, kotonamme ei koskaan kylvetty kokonaista perunaa maahan. Vähintään puolitettiin. Useimmiten useampiin lohkoihinkin. Piti aina pitää huolta, että jokaiseen lohkoon jäi ituja. Heikoimpina vuosina ei ollut kylvää kuin perunankuoria, sillä itse perunoiden sisus piti käyttää ravinnoksi. Silti aina saatiin jonkinlaista perunasatoa. Perunan koko tai puolitus ei tuntunut ratkaisevan sadon määrään mitenkään. Suurin tekijä oli kasvitaudit ja halla.
Kommentoi vastausta