Hei!
1) Mikä on pisin ja/tai paksuin suomalainen tietokirja?
2) Mikä on pisin suomalaisen tietokirjan nimi?
Vastaus
Valitettavasti näihin kysymyksiin on vaikea antaa täsmällistä vastausta, voin vain esittää arveluja. Vertailua varten tulisi olla tiedot kaikista painetuista ja julkaistuista tietokirjoista sekä tulisi määritellä pitääkö kirjan tekijän/tekijöiden olla suomalaisia vai riittääkö, että kirja on käännetty suomeksi. Aluksi kuitenkin pitäisi määritellä mitä tietokirjalla tarkoitetaan. Esimerkiksi kirjastoluokituksen mukaan myös raamattu (Helsingin luokka 220) kuuluu tietokirjoihin. Silloin hyvä ehdokas paksuimmaksi tietokirjaksi voisi olla jokin vanha raamatun painos. Esimerkiksi Finna.fi:stä löytyy esineinä vanhoja raamattuja, jotka kuvien ja kuvailutietojen perusteella ovat melkoisia möhkäleitä. Salon historiallisessa museossa on raamattu jonka selän paksuudeksi on ilmoitettu 11 cm.
Wikipedian mukaan tietokirjoiksi kutsutaan kirjoja, joissa esitettyjen asioiden katsotaan perustuvan tutkittuun tietoon, vastakohtana fiktiiviset teokset. Silloin paksuimman tietokirjan tittelin voittaja voisi löytyä sanakirjojen tai erilaisten luetteloiden tai matrikkeleiden joukosta. Esimerkiksi Suomen lääkärit 2012 -matrikkelissa on 1533 sivua; toisaalta pelkän sivumäärän perusteella ei voi tietää kirjan paksuutta.
Tarkoitetaanko pisimmällä kirjalla korkeinta kirjaa? Lasten tietokirjoja hyllyttäessä on tullut vastaan ainakin Dinosaurukset-niminen kirja (Nemo 2018), jonka korkeus on 38 cm, joten se voisi hyvinkin olla korkeimpien kirjojen joukossa.
Pisin suomalaisen tietokirjan nimi voisi puolestaan löytyä väitöskirjoista. Entä lasketaanko pisin nimi kirjainmäärän vai sanamäärän mukaan? Muun muassa seuraavassa väitöskirjan nimessä on 196 merkkiä: Teollisuustyö ja elämäntapa : tutkimus kahden suuren teollisuuslaitoksen ammattitaitoisten työntekijöiden työn ja työn ulkopuolisen elämän kehityspiirteistä 1980-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa (Antti Kasvio, 1982).
Lähteet:
Finna.fi. https://www.finna.fi/
Tietokirjallisuus. Wikipedia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tietokirjallisuus. (Katsottu 11.4.2023)
Kommentoi vastausta