Digitaalisessa Helsingin Sanomassa on Haku-toiminto. Miltähän aikajaksolta Haku etsii tietoa? Kaipaisin risti-ilmoitusta ennen vuotta 1960.

Kysytty

Digitaalisessa Helsingin Sanomassa on Haku-toiminto. Miltähän aikajaksolta Haku etsii tietoa? Kaipaisin risti-ilmoitusta ennen vuotta 1960.

Vastaus

Vastattu

Digitaalisessa Helsingin Sanomissa on lehdet vain vuoteen 2013 asti. Kaukolainaamalla voisi vanhempaa lehtiaineistoa saada mm. mikrofilmattuna käyttöön Helmet-kirjastoista. Kaukolainatilauksen voi jättää lähimmän kirjaston kaukopalveluun. Kauklainaus on valitettavasti maksullinen palvelu.

Esimerkiksi Pasilan kirjaston toisen kerroksen lehtialueella on Helsingin kaupunginkirjaston laajin lehtikokoelma sekä suuri määrä asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tietokoneita. Lehtialueelle on tilattu noin 500 aikakauslehteä ja noin 70 sanomalehteä, jotka ovat aina paikalla ja luettavissa. Mikrofilmeinä tai kansiin sidottuina on saatavilla valtava määrä vanhempia lehtiä, esim. Helsingin Sanomat vuodesta 1904 alkaen.

Tiedustelut tietopalvelu.pasila@hel.fi 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

HS-tilaajana pääsen kotikoneelta "HS Aikakoneeseen" ilman lisämaksua tai -tilausta. Siellä on lehtiä 1950-luvultakin. Tarkastelin juuri koulunaloituspäiväni 1.9.1958 numeroa. Näissä näkyy siis ilmoituksetkin, toisin kuin joissakin lehtien hakupalveluissa.

Hieman yllä olevaa vastausta laajentaen:

- Arkisto https://www.hs.fi/arkisto/ kattaa vain lehden toimituksellisen sisällön ja senkin vasta vuoden 1990 alusta eteenpäin.

- Edellisessä vastauksessa mainittu Aikakone https://www.hs.fi/aikakone/ taas kattaa koko lehden, mutta vain vuoden 1997 loppuun saakka. Sen hakutoiminto on tosin aika huono, eikä mahdollista nykyisellään esimerkiksi aikavälin rajaamista. Toimii kuitenkin, kun jaksaa yrittää.

- Kansalliskirjaston digitoimissa lehdissä https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?formats=NEWSPAPER taas on HS tällä hetkellä vuoteen 1969 asti, ja tarjolla on paljon parempi haku (ja kuvanlaatu), mutta lehdet eivät puolestaan ole avoimessa verkossa kuin vuoden 1939 loppuun saakka. Sitä uudemmista hakeminen vaatii käyntiä Kansalliskirjastossa, Eduskunnan kirjastossa, Turun yliopiston kirjastossa, Åbo akademin kirjastossa, Jyväskylän yliopiston kirjastossa, Itä-Suomen yliopiston kirjastossa (Joensuu tai Kuopio), Oulun yliopiston kirjastossa tai Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.