Miksi osan rikoksesta tuomittujen nimet julkaistaan lehdissä ja osan ei ?
Vastaus
Julkisen sanan neuvoston sivuilla on journalistin ohjeet https://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/. Ne ovat astuneet voimaan 1.1.2014
Ohjeissa todetaan mm. ” Rikoksesta tuomitun nimen, kuvan tai muita tunnistetietoja voi julkaista, ellei se tuomitun asemaan tai tekoon nähden ole selvästi kohtuutonta. Alaikäisen tai syyntakeettomana tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen pidättyväinen. Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä. Tietoja rikoksentekijästä, syytetystä tai epäillystä ei yleensä pidä julkaista, jos ne paljastavat erityisen arkaluonteisen rikoksen uhrin.”
Tiedotusvälineet ovat sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston ohjeisiin. Eri tiedotusvälineillä on kuitenkin omat ohjeet nimen julkaisemisesta ja sitä myötä erilaisia käytäntöjä.
Kommentit
Varsin yleinen sääntö Suomessa on, että nimi julkaistaan, mikäli uutisoidun tuomion pituus on yli kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Tätä noudattavat mm. STT ja monet merkittävät sanomalehdet.
Kommentoi vastausta