Mitä eroa on katolisella ja protestanttisella konfirmaatiolla?

Kysytty

Mitä eroa on katolisella ja protestanttisella konfirmaatiolla?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Sekä katolisessa kirkossa että perinteisissä protestanttisissa kirkoissa konfirmaatio tarkoittaa kasteen vahvistusta. Perinteisinä protestanttisina kirkkoina pidetään tässä vastauksessa esimerkiksi luterilaista kirkkoa, anglikaanista kirkkoa ja metodistikirkkoa. Näissä käytäntönä on lapsikaste, aivan kuten katolisessa kirkossakin.  Konfirmaatioon voivat  silloin osallistua vain kastetut. Vastaus ei kata kirkkoja, joissa on käytössä aikuiskaste (esimerkiksi helluntaiherätys, babtistikirkot yms.)

Konfirmaatiossa nuori saavuttaa uskonnollisen täysi-ikäisyyden. Käytännössä hän saa luvan osallistua ehtoolliselle ilman vanhempiaan.  Perinteisesti myös kummeiksi ryhtyviltä on edellytetty konfirmaatiota. Konfirmaatiota voi siis pitää aikuistumisriittinä. Konfirmaatioon osallistuvat myös muista kirkoista siirtyneet kastetut kristityt. Konfirmaatiota edeltää uskonnollinen opetus. Suomen luterilaisessa kirkossa sitä kutsutaan rippikouluksi. Katolisessa kirkossa ensikommuunioopetukseksi (ensimmäinen ehtoollinen) tai vahvistusopetukseksi.

Katolisen ja protestanttisten kirkkojen opit eroavat siinä, että katolinen kirkko pitää konfirmaatiota yhtenä seitsemästä sakramentista. Katoliset eivät yleensä puhukaan konfirmaatiosta vaan vahvistuksen sakramentista. Konfirmaation toimittaa usein piispa, koska häntä pidetään suoraan Kristuksen seuraajana. Protestanttisissa kirkoissa konfirmaatio ei ole sakramentti. Tosin siihen aina liittyy ehtoollinen, joka protestanteille on kasteen ohella toinen sakramentti. Ainakin luterilaisissa kirkoissa konfirmaatio liittyy aina jumalanpalvelukseen. Konfirmaation toimittavat tavalliset seurakuntapapit.

Protestanttisissa kirkoissa konfirmoitavat ovat yleensä teinejä. Anglikaanisen kirkon sivuilla suositellaan konfirmoitaville yli 10 vuoden ikää, käytännössä konfirmoitavat ovat yleensä vanhempia.  Ainakin osalta metodistikirkon konfirmoitavilta edellytetään 16 vuoden ikää. Suomen luterilaisessa kirkossa on vakiintunut tavaksi käydä rippikoulu sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Ruotsin luterilaisessa kirkossa edellytyksenä on vähintään 14 vuoden ikä. Katolisessa kirkossa konfirmoitavat voivat olla 8-9 -vuotiaita lapsia. Kaikissa kirkoissa suuri osa konfirmoitavista on tietysti myös aikuisia. Heissä on sekä aikuisiällä kirkkoon liittyneitä että niitä kirkon jäseniä, jotka eivät nuorena halunneet osallistua konfirmaatioon.

Lähteet:
Metodistikirkko  confirmation: https://www.umc.org/en/content/ask-the-umc-what-do-i-need-to-know-about-confirmation-in-the-united-methodist-church
Evankelisluterilainen kirkko : perhejuhlat  https://evl.fi/perhejuhlat/rippijuhlat
Katolinen kirkkko : Vahvistuksen sakramentti https://katolinen.fi/sakramentit/
An
glican Church : Conformation https://www.churchofengland.org/life-events/confirmations

 


 

Svenska Kyrkan : Konfirmation https://www.svenskakyrkan.se/konfirmation

8 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.