Olen erään kirjoitusprojektin puitteissa tutustunut Viipuriin (ennen talvisotaa). Löysin netistä kaupunkikartan, joka on päivätty vuodelle 1935 (allekirjoitus…

Kysytty

Olen erään kirjoitusprojektin puitteissa tutustunut Viipuriin (ennen talvisotaa). Löysin netistä kaupunkikartan, joka on päivätty vuodelle 1935 (allekirjoitus Otto. I. Meurman toukokuu 1935). Siinä Karjalankatu on nimeltään Mannerheiminkatu. Kuitenkin useat lähteet väittävät, että katu muutettiin Mannerheiminkaduksi vasta talvisodan jälkeen välirauhan aikana. Mistä tämä ristiriita johtuu?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kysymykseen on vaikea vastata näkemättä kyseistä kaupunkikarttaa. Olisiko sitä esimerkiksi korjailtu / täydennetty jälkeenpäin? Syyskuussa 1941 lehdet uutisoivat Karjalankadun nimenmuutoksesta. Viipurin kaupunginvaltuusto ja hoitokunta lähettivät Mannerheimille sähkeen ja kyselivät tämän suostumusta nimenmuutokseen. Näin asian uutisoi esimerkiksi Laatokka-lehti. 

12.09.1941 Laatokka no 102 - Digitaaliset aineistot - Kansalliskirjasto

Jos asia mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä Arkkitehtuurimuseon arkistoon ja kirjastoon.  Kirjaston arkistoaineisto - Arkkitehtuurimuseo (mfa.fi)
Arkistossa on Otto-Ivar Meurmanin kokoelma, johon on koottu myös Viipurin asemakaavaa koskevat käsikirjoitukset. Ehkä selitys kadunnimeen löytyy sieltä.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Ja välirauhan aikana suomalaiset tuskin muutenkaan muuttivat ylipäänsä mitään kadunnimiä Viipurista, koska se oli luovutettuna Neuvostoliitolle.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.