Mitä tarkoittaa sanonta, että jokin on painonsa arvoinen kullassa?
Vastaus
Yritin pitkään jäljittää sanonnan alkuperää ja merkitystä virallisemmista lähteistä, mutta en valitettavasti löytänyt näistä jostain syystä yhtään tuloksia. Sanonta vaikuttaisi kuitenkin olevan varsin suosittu ja melko yleisessä käytössä, sillä Googleen syötettäessä hakutuloksia saa sillä sen sijaan runsaasti. Hakutulosten perusteella lienee mahdollista päätellä ainakin jotain siitä, missä merkityksessä ja millaisissa yhteyksissä ihmiset sanontaa yleensä käyttävät. Sanonnalla vaikuttaisi olevan sekä kuvainnollinen että kirjaimellinen merkitys. Kuvainnollisesti sanontaa usein käytetään merkitsemään jotain hyvää ja harvinaislaatuista asiaa tai esim. tiettyä henkilön luonteenpiirrettä, jollainen ei välttämättä usein tule vastaan, ja tämä tekee asiasta tai henkilöstä arvokkaan. Sanonnassa on käytetty vertauksena juuri kultaa kenties siitä syystä, että se on yleisesti tunnettu kalliina ja arvokkaana materiaalina. Kirjaimellisessa merkityksessä sanontaa käytetään ennemmin puhuttaessa esineistä ja muista materiaalisista asioista. Tällöin esineen rahallinen arvo määritellään yhtäläiseksi tai lähes yhtäläiseksi kuin se olisi saman verran painavalla määrällä kultaa. Verrattaessa kuvainnollisen ja kirjaimellisen merkityksen yleisyyttä kielenkäytössä, hakutulosten perusteella näyttäisi siltä, että sanonnan kuvainnollinen käyttö on jonkin verran yleisempää kuin kirjaimellinen.
Tässä joitakin esimerkkejä sanonnan kuvainnollisesta käytöstä:
Hyvä yhteistyökumppani on taloyhtiölle ja isännöinnille painonsa arvoinen kullassa, vaikka kumppani ei sitä juuri koskaan kuulekaan. (Kotitalolehden artikkeli 31.7.2019)
Sanansa mittainen työntekijä on painonsa arvoinen kullassa. (Duunitori -sivun kirjoitus 20.9.2017)
Matka yrittäjyydestä yrittäjäisyyteen on kolmen kirjaimen eroa pidempi, mutta kokemuksena painonsa arvoinen kullassa. (NumerotON -sivun kirjoitus 14.11.2021)
Ja vastaavasti kirjaimellisesta:
Vanhat Ferrarit ovat useimmiten lähes painonsa arvoisia kullassa, mutta joskus niitäkin sai edullisesti. (Kirjoitus Tyyliniekka -sivuilla 17.11.2020)
Tyyrian purppuran värisen kankaan hinta saattoi olla jopa kolme kertaa painonsa arvoinen kullassa. (Tekniikan maailma 29.10.2017)
Kommentit
Amatööriguuglaaja löysi ensi yrittämällä toista tusinaa esimerkkiä sanonnasta "painonsa arvoinen kullassa" tai "painonsa arvoinen kultaa" vuosilta 1994 - 2007.
Google-sukupolvelle 1980-luku on varmaankin esihistoriaa. Silloin jäi mieleen se, kuinka työterveydessä (Mehiläinen, Töölö) terveydenhoitaja esitteli uutta, entisiä tehokkaampaa lääkevoidetta: "Tämä on painonsa arvoinen kultaa". Puhe ei ollut hinnasta, vaan tehosta silloiseen vaivaan.
Sanonta esiintyi eräässä nuorten kirjassa, jota luin koululaisena 1960-luvulla. Teos oli kanadalais-brittiläinen ja kirjoitettu varhaisella 50-luvulla, ehkä jopa sodan aikana. Eli suorastaan kivikautta? Kyse oli silloin kunniallisen miehen arvostamisesta.
Alkuperäistä vastausta lainatakseni "sanonta vaikuttaa tosiaan olevan varsin suosittu ja melko yleisessä käytössä" - se tunnetaan nimittäin jo antiikin ajoilta asti!
Ensimmäinen kirjallinen lähde on roomalaisen näytelmäkirjailija Titus Maccius Plautuksen (254–184 eaa.) komedia Bacchides. Eli sanonta on vähintäänkin 2200 vuotta vanha ja mahdollisesti vieläkin vanhempi: Plautuksella oli tapana käyttää teostensa pohjateksteinä vielä vanhempia kreikkalaisia näytelmiä. Näitä näytelmiä ei kuitenkaan ole juurikaan säilynyt enää meidän päiviimme asti, joten emme tiedä, tunsivatko jo antiikin kreikkalaiset ko. sanonnan.
Latinaa osanneet oppineet tieteen ja taiteen harjoittajat ovat epäilemättä tulleet levittäneeksi sanontaa käännöslainana ympäri Eurooppaa. Esimerkiksi englanniksi "worth one's weight in gold" oli tunnettu ilmaus ainakin jo 1300-luvulla.
Kommentoi vastausta