Tarte Tatin syntyi vahingossa, kun Tatinin sisaruksista toinen poltti vahingossa voi-sokeriseoksen pohjaan.
Mutta mikä on toinen suuri gastronominen ruoka, joka myös perustui kokin virheeseen tai siihen, ettei jotain tarveainetta ollut? Siitä on kirjallisuudessa mainintoja, mutta en nyt löydä. Ja pitäisi vieraille perustella, miksi nyt on vähän epäonnistunut ateria.
Vastaus
Gastronominen historia tuntee lukuisia vastaavia vahinkotarinoita. Yksi liittyy ranskalaiseen liekitettyyn crêpes Suzette -ohukaisjälkiruokaan. Kokki Henri Charpentier on kertonut muistelmissaan, että hän sytytti tavallisten kreppien seurana tarjoillun konjakin vahingossa palamaan Walesin prinssille (sittemin Englannin kuningas Edvard II) tarjoillulla aterialla Monte Carlossa vuonna 1896. Suzette-nimi juontui hänen mukaansa eräästä aterian kutsuvieraasta. Tämä tarina on kuitenkin helppo kyseenalaistaa sillä crêpes Suzetteja on tarjoiltu ranskalaisissa ravintoloissa jo ennen vuotta 1896.
Vanhempaa perua on tarina, jonka mukaan Roquefort-sinihomejuusto olisi saanut alkunsa huolimattoman aveyronilaisen paimenen luolaan hukkaamista eväistä. Naisten perässä juossut paimen löysi eväsleipänsä ja lampaanmaitojuuston luolasta lopulta sinisen homeen peittäminä.
Lähteet:
Turtia, K. Gastronomian sanakirja. Otava. 2009.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Roquefort_(fromage)
https://fr.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApe_Suzette
Lisää kulinaarisia vahinkotarinoita kerrotaan esimerkiksi näissä artikkeleissa:
https://www.rd.com/list/foods-invented-by-accident/
http://www.slate.fr/story/109065/hasards-serendipite-recettes
Aiheesta on julkaistu myös teos:
Stassart, G. Les erreurs dans la cuisine. Courtes Et Longues. 2014.
Kommentoi vastausta