Onko "nullit" murresana? Mitä tarkoittaa?
Vastaus
Kyllä on, jos sen yksikkö on nuli eli monikko voisi olla nulit. (puhekielessä sanat ovat helposti hieman epätarkasti lausuttuja)
Veijo Meren kirjassa Sanojen synty kerrotaan sanasta nulikka näin: "Sanasta nuli, joka tarkoitti paljasta, liukasta, paljaaksi kerittyä, kaljua, sarvetonta poroa tai nautaa.
Nullit voisi siis tarkoittaa sarvetonta poroa tai nautaa tai samaa kuin nulikat (nulkit) eli hieman halventavasti nuoria huonokäytöksisiä poikia. https://www.suomisanakirja.fi/nulikka
Kommentit
Veijo Meri on kaunokirjailija, eikä mainittu kirja ole mikään kielitieteelliseksi kelpaava lähdeteos. Meri vain huvikseen keksi selityksiä sanoille joille ei tiennyt selitystä! Esimerkiksi hän keksi jonkun älyttömän selityksen sanalle "kielastella", jota vieläkin käytetään Mänkielessä samassa merkityksessä kuin Kalevalassa. Parhaiten kielastelun merkitys paljastuu meänkielen sanan "liuvata" kohdalta: http://meankielensanakirja.com/fi/sana/id/25743.
Nullit käytettiin 1950-60-luvulla ainakin Kuusankoskella kun puhuttiin huopasaappaista
https://kaino.kotus.fi/sms/
Suomen murteiden verkkosanakirja on edennyt ni-alkuisiin sanoihin asti (päivitys 2023). Seuraavassa versiossa (2024?) päästään epäilemättä nu-alkuisiin; sitten voimme todeta onko nullit-sana noteerattu ja selitetty siellä.
https://www.kotus.fi/sanakirjat/suomen_murteiden_sanakirja
Lapsuudessani Kuusankoskella 1960-1980 huopatossuja kutsuttiin "nulleiksi" tai "huopanulleiksi", ainakin Kymintehtaan kansakoulun alueella. Nulleihin ilmestyneet kumipohjat johtivat huuteluun "nullit iskee tulta", koska niilä pystyi kävelemään ennen lumipeitettä kivikkoisessa maassa
Veijo Meren kirjaa ei voi pitää lähdeteoksena, koska Meri keksi sanoille merkityksiä, jopa sellaisille, joiden merkitys ei suinkaan ollut unohtunut, Meri vain ei sattunut tuntemaan kaikkia. Meren selityksiin ei voi luottaa.
Näin on todettu monesti aikaisemminkin vuosikymmenten mittaan. Kielentutkijat ovat erikseen ja kaunokirjailijat erikseen. Keksihän Lauri Viitakin omia rikkaita ilmauksia.
Nullit olivat Kuusankoskella nimenomaan huopikkaista käytetty nimitys. Näitä huopikkaita varten jäänyttä huopakangasta jäi paperiteollisuudesta jälkikäyttöön ja niistä valmistettiin nulleja. Etymologian voi hyvin arvata! Kuusankoski-seuran Vellikuppi-lehdestä löytyy perinpohjainen selvitys.
Kommentoi vastausta