Millainen on Ruokolahden särän resepti ja valmistustapa?
Entä Lemin särän resepti ja valmistustapa?
Vastaus
Särä on aitoa eteläkarjalaista ruokaperinnettä tuhannen vuoden takaa ja sitä on valmistettu Etelä-Karjalan alueella laajemminkin, mutta vain Lemillä perinne on säilynyt elinvoimaisena 2000-luvulle saakka. https://www.museosara.fi/index.php?p=3&n=2&b=15
Elävä perintö -sivuston Säräperinne Lemillä -artikkelin mukaan lihaa on paistettu säilöntämielessä Lemin lisäksi Joutsenossa, Lappeella, Luumäellä, Nuijamaalla, Ruokolahdella, Savitaipaleella, Suomenniemellä, Taipalsaarella ja Ylämaalla. Lampaanliha on palvattu uunissa ja säilötty aittaan syötäväksi myöhemmin kylmänä lihana. Samalla valmistettiin syötävä ateria, mikä on särän nykyaikaan säilynyt ensisijainen tehtävä. Lemiläinen, koivupuusta veistetty säräkaukalo on kehittyneempi versio kuin esimerkiksi Ruokolahdella käytetty, päistään avoin kaukalo, koska lemiläinen kaukalo mahdollistaa paistorasvan talteenoton. https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/S%C3%A4r%C3%A4perinne_Lemill%C3%A4
Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivulla on Lemin särän resepti https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/lemin-sara-etela-karjalasta-1786
Mukailtuja reseptejä:
https://yhteishyva.fi/reseptit/lampaanpaistia-saran-tapaan/recipe-22911
http://perinneruokaaprkl.blogspot.com/2013/10/lemin-sara-perinteisista-perinteisin.html
Kirjallisuutta:
Hilkka Mattila: Särä - Lemin herkku: eteläkarjalainen ruoka- ja perinnekirja (2006)
Jaakko Kolmonen: Suomen pitäjäruoat (1986, s.108), jossa resepti eteläkarjalan murteella
Kommentoi vastausta