Onko löydettävissä yhtään yhteiskunnallista ongelmaa joka olisi selkeästi ratkennut/poistunut syöttämällä yhteiskunnasta rahaa uskonnollisille toimijoille …

Kysytty

Onko löydettävissä yhtään yhteiskunnallista ongelmaa joka olisi selkeästi ratkennut/poistunut syöttämällä yhteiskunnasta rahaa uskonnollisille toimijoille (paitsi tietysti kirkon henkilöstön palkankorotusten rahoittaminen)?

Vastaus

Vastattu

Kysymykseen on tietenkin vaikea vastata sen yleisluontoisuuden ja laajuuden takia. Jos rajataan ulkopuolelle erinäiset tehtävät, joita valtio rahoittaa (mm. Suomessa väestökirjanpito ja historiallisesti ja kulttuurisesti arvokkaiden kirkkorakennusten hoitaminen), on vaikea meiltä keksiä varsinaista ongelmaa, joka olisi hoitunut uskonnolliselle yhteisölle annetulla valtion rahalla. Kirkothan hoitavat myös Suomessa erilaisia syrjäytyneiden ihmisten avustuspalveluita, mutta ne näyttävät olevan ikuisuusongelmia, jotka eivät poistu kirkon omalla tai valtion rahalla. Esimerkiksi Suomessa laajasti arvostettu Pelastusarmeija aloitti toimintansa täällä jo 1880-luvulla, mutta elintason hurjasta noususta huolimatta näille palveluille näyttää olevan runsaasti kysyntää.

Yhdysvalloissa, missä valtio on muodollisesti erotettu uskonnoista, mutta missä toisaalta ihmisten uskonnollisuus on aivan eri luokkaa kuin Suomessa, pyöritetään monia sosiaalipalveluita eri kirkkojen vetämän hyväntekeväisyyden varassa. En löytänyt tarkempia tietoja siitä, paljonko julkista rahaa näiden kirkkojen tukemiseen käytetään. Mutta aivan kuten Suomessa, ei avun tarve näytä loppuvan. Kysymys siitä, onko ei-valtiollinen sosiaali- ja terveystoimi välttämätöntä tai hyödyllistä, on pitkälle poliittinen arvostuskysymys. Yhdysvalloissa kaikkien kirkollisten avustusjärjestelmien yhtäkkinen lopettaminen johtasi todennäköisesti merkittäviin ongelmiin. Suomessa vaikutus olisi vähäisempi, koska meillä perusturva koskee kaikki varallisuudesta riippumatta.

Hyvin yleisellä tasolla voi pohtia sitä, kuinka todennäköistä ylipäätään on, että jokin ei-valtiollinen toimija pystyisi sellaiseen ongelmanratkaisuun, johon valtio tai kunnat eivät pysty. Erityisesti ongelmien pysyvä poistaminen edellyttää normaalisti lainsäädännön ja yhteiskunnallisten käytäntöjen muuttamista. Usein sekään ei näytä riittävän.

Heikki Poroila

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.