Mitä tarkoittaa Koutelo?
Vastaus
Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja vastasi:
Suomen Koutelo-paikannimet keskittyvät Nimiarkiston tietojen perusteella erityisesti Sallaan. Varvikon kylässä on Koutelo-niminen kyläkunta, Pelkosenniemelle virtaava Koutelonjoki ja muita Koutelo-alkuisia paikannimiä, kuten Koutelovaarat.
Kouta- ja Kouto-alkuisia nimiä, kuten Koutatunturi, -järvi, -joki, -koski ja -lampi Sallassa, on selitetty saamelaisperäisellä sanalla: pohjoissaameksi guovdu ’keskellä, keskeltä, keskelle’, yhdyssanan osana guovda- ’keski, keskellä oleva’.
Myös Sallan Koutoiva-niminen vaara saattaa olla merkitykseltään ’keskellä oleva’, mutta on esitetty vaihtoehtoinenkin selitys: saamen kielten ’käärmettä’ tarkoittava sana (pohjoissaamessa guovdi). Inarin Koutavaaraa taas on selitetty saamen ’leveää, laajaa’ merkitsevällä sanalla govda.
T. I. Itkonen on pitänyt Koutelo-nimiäkin saamelaisperäisinä. Hän on yhdistänyt Kuolajärven Koutelojoen ja -lammen merkitykseen ’keski’ jo vuoden 1920 Virittäjässä. Oletusta on pitänyt oikeellisena myös Anneli Peräniitty vuoden 1985 pro gradu -työssään Sallan tuntureiden ja vaarojen nimistä (mukana Koutelovaara). Nykynäkemystä voi toki kysyä vielä saamen kielten nimistöntutkijoilta. Lopun -lo lienee kuitenkin lainasanaan liitetty johdin.
Lisäksi Koutelo on pohjoissuomalainen sukunimi, josta on tietoja kuitenkin vasta 1800-luvun lopulta.
Kommentit
Olemme täällä Utsjoella selvittelemässä noita "kouteloita" , joita kuulemma löytyy tunturimaastoista. Erityisesti teemme tätä selvitystä projektimme Arktisen aikavaelluksen yhteydessä. Koutelo eli saameksi lienee guovda on ollut merkitystä poronhoitoon ja alueen astukseen liittyen.
Koutelo- sanoja on erityisesti Sallan ja Pelkosenniemen alueella. Eivät liity ainakaan siellä tunturiin
Kommentoi vastausta