Löytyykö joku kattava kirja, joka kertoo postikortin historiasta? Mistä ajatus syntyi? Miten se on vuosien varrella muuttunut?

Kysytty

Matkustan aika paljon ja otan aina kuvia niin monista asioista tai tilanteista kuin mahdollista. Onneksi ei tarvitse filmiä käyttää enää. Kuvien ottamisesta syntyi toinen harrastus, jota olen nyt harrastanut useita vuosia. Teetän parhaimmista kuvista postikortin. Viime vuosina tykästyin panoraamapostikortteihin. Lähetän kortit sukulaisille ja tutuille joulun aikana, ettei kortit kertyisi liikaa.

Viime kuussa ystäväni kysyi minulta jos tiedän postikortin historiasta ja se kysymys on jäänyt mieleen. Ajattelin nyt ottaa tästä selvää. Löytyykö joku kattava kirja, joka kertoo postikortin historiasta? Mistä ajatus syntyi? Miten se on vuosien varrella muuttunut?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Postikorttien historiaa ja merkitystä käsitteleviä teoksia on julkaistu paljon. Esimerkiksi Finnasta (https://finna.fi/) löytyy hakusanalla ”postikortti historia” yli 400 tulosta, kun aineistotyypiksi valitsee kirjan. Palvelusta on mahdollista myös katsella vanhoja postikortteja.

 

Erik Johansonin ja Teuvo Termosen kirjoittamassa teoksessa ”Postikortti Suomessa” (1981) kerrotaan postikortin historiasta ja sen kehitysvaiheista. Kirjan mukaan vanhimmat postikortin kaltaiset kuvitetut tervehdykset ovat noin vuodelta tuhat, jolloin kortit tehtiin papyrus- tai puulevylle. Teollisesti postikortteja alettiin valmistaa 1700-luvulla Ranskassa, ja 1840-luvulla Englannissa alettiin lähettää valokuvapostikortteja. 1840-luvun Englannista ovat myös peräisin ensimmäiset joulukortit ja Suomessa niitä alettiin lähettää 1850-luvulla. Virallinen postikortti ja sen malli juontuvat vuoden 1865 postikonferenssiin, joka pidettiin Saksassa.

 

Kirjassa ”Come Home at Once” (2014) Guy Atkins kirjoittaa, että postikorteista tuli suosittuja edvardiaanisen ajan Iso-Britanniassa, koska ne olivat kirjeitä halvempia ja myös nopea tapa viestiä muiden kanssa. Puhelimia ei juurikaan tuohon aikaan ollut, mutta postikortteja ja kirjeitä toimitettiin Iso-Britanniassa jopa kuudesti päivässä.

 

Lähteet:

Atkins, Guy. ”Come Home at Once”. 2014. Bantam Press, ss. 10-11.

Johanson, Erik ja Teuvo Termonen. ”Postikortti Suomessa”. 2. korjattu painos. 1981, ss. 9-11.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.