Vuosina 1955-1991 toimineen Varsovan liiton jäsenmaista Neuvostoliiton lisäksi Tšekkoslovakialla, Puolalla, DDR:llä, Bulgarialla, Unkarilla ja Romanialla on…

Kysytty

Vuosina 1955-1991 toimineen Varsovan liiton jäsenmaista Neuvostoliiton lisäksi Tšekkoslovakialla, Puolalla, DDR:llä, Bulgarialla, Unkarilla ja Romanialla on ollut avaruuslentäjä. Varsovan liiton jäsenet kuuluivat myös vuosina 1949-1991 toimineeseen talousjärjestö SEV:iin, johon kuuluivat myös Kuuba, Mongolia ja Vietnam, joilla myös on ollut avaruuslentäjä. Seuraavat NATO-maat Yhdysvaltain lisäksi olivat NATO:n jäseniä kun saivat ensimmäisen avaruuslentäjän: Ranska, Saksan liittotasavalta, Kanada, Alankomaat, Yhdistynyt kuningaskunta, Belgia, Italia ja Espanja. Eli onko sillä, että nämä edellä mainitut maat ovat kuuluneet johonkin noista edellä mainituista järjestöistä, ollut vaikutusta siihen, että ne ovat saaneet avaruuslentäjän? Ensimmäinen maa, joka ei kuulunut mihinkään noista järjestöistä, oli Intia, jota ennen peräti 13:lla noista edellä mainituista maista oli ollut avaruuslentäjä.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Eiköhän tässä ole kysymys yksinkertaisesti siitä, että tiettyyn valtablokkiin kuulunut valtio on "palkittu" lojaalista mukanaolosta tarjoamalla näkyvää roolia suurvallan avaruusohjelmassa. Useimmilla maailman valtioilla ei ole koskaan ollut resursseja eikä ehkä motivaatiotakaan omaan avaruusohjelmaan, joten ainoa keino saada avaruuteen pienen valtion edustaja on juuri tällainen "palkintomatka".

Toisaalta kun katselee tuoretta listausta avaruudessa oleskelleista (https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_avaruuslent%C3%A4jist%C3%A4), ei tällä Varsovan liiton tai Naton jäsenyydellä näytä enää pitkään aikaan olleen ratkaisevaa merkitystä, niin monesta liittojen ulkopuolisesta maasta on jo avaruuteen päästy. Ei Suomesta, mutta ruotsalainen Christer Fuglesang kuitenkin vuonna 2006. Muita blokkien ulkopuolisia maita ovat olleet ainakin Afganistan ja Meksiko.

Heikki Poroila

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.