Miksi monet kuuluisat kokit ovat miehiä?
Vastaus
Tähän kuten useimpiin muihinkin kysymyksiin sukupuolten erilaisesta edustuksesta eri ammateissa voi vastata viittaamalla historialliseen painolastiin. Monien eri sosiaalisten syiden takia miehillä on historiallisesti jyrkkä yliedustus myös sellaisissa ammateissa, joissa ei ole suoranaisesti kysymys tarvittavasta lihasvoimasta tai vastaavasta yksinkertaisesti fyysisestä ominaisuudesta. On vaikea keksiä mitään muuta luonnollista selitystä "kuuluisien mieskokkien" lukumäärään kuin sen, että tällaisen ravintolakokin ammatti on perinteisesti kuulunut vain miehille. Jos naispuolisia ravintolakokkeja on vähän, on epätodennäköistä, että heitä olisi kuuluisuuksien joukossa suhteellista osuuttaan paljon enemmän. Tosin tässäkin on muistettava, että ilmaisu "kuuluisa kokki" on hyvin epämääräinen. Varakkaiden herkuttelijoiden kerhon jäsenet todennäköisesti tuntevat ja arvostavat kokkeja, joista me tavalliset ihmiset emme ole koskaan kuulleetkaan. En usko, että Suomessa ennen television kokkiohjelmia kukaan kokki oli aidosti "kuuluisa". Sitten Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon on pitkä rivi suomalaisiakin (mies)kokkeja noussut ryhmään, josta ainakin meillä voidaan käyttää ilmaisua "kuuluisa". Siitä, tekeekö televisio paremmin tunnetuksi mies- vai naispuolisia kokkeja, en uskalla ottaa kantaa.
Heikki Poroila
Kommentoi vastausta