Espoon Matinkylän Isossa Omenassa järjestetään 21.1 kaikille Uudenmaan yleisissä kirjastoissa työsteleville tarkoitettu pajapäivä. Koulutuksen tavoitteena on tutustuttaa osallistujat maker-ajatteluun ja makerspace toiminnan pyörittämiseen kirjastossa. Iltapäivän käytännöllisissä työpajoissa on mahdollisuus perehtyä joko 3D tulostamiseen tai vinyylileikkurin ja tulostimen käyttöön.
Ison Omenan kirjasto sekä paja sijaitsevat palvelutorilla, jossa samoissa tiloissa palvelevat kirjaston lisäksi nuorisopalvelut, sosiaali-ja terveyspalvelut, Kela, sekä kaupungin asiointipiste.Koulutuksen luento-osuudet pidetään kirjaston Stagella.
Päivän teemaan johdattelee kirjastopalvelupäällikkö Oili Sivula, joka kertoo kertoo pajatoiminnan käynnistämisestä ja resurssoinnista. Pudi Kettunen Ompun kirjastosta kertoo Ompun pajasta jonka jälkeen käymme katsomassa itse pajaa. Pajaesittelyn jälkeen taiteen tohtori Tomi Slotte Dufva pohdiskelee mikä on makertoiminnan rooli postnormaalissa ajassamme jossa riskit ja epävarmuus ovat suuria. Oodin kaupunkiverstaasta tervehdyksen tuo Sanna Huttunen, joka luennossaan avaa miksi verstastoiminta kuuluu kirjastoon ja pohtii kuuluko se kaikkiin kirjastoihin?
Aamupäivän lopuksi saamme sukeltaa ohjelmoinnin parissa värkkäämisen maailmaan Mehackitin Mikko Eloholman kanssa. Mehackit lähestyyy ohjelmointia elektroniikan ja käsityön, musiikin sekä kuvataiteen kautta. Luennolla pohditaan sitä, miten ohjelmoinnista voi tehdä innostavaa, omakohtaista ja luovaa eritaustaisille ihmisille taustatietoihin ja ikään katsomatta. Esimerkkeinä käytetään Mehackitin kursseilla ja koulutuksissa tehtyjä elektroniikan, kuvataiteen ja musiikin ohjelmoinnin projektitöitä.
Lounaan jälkeen on tarjolla kaksi vaihtoehtoista työpajaa. 3D Bear Oy.n Rasmus Borgin vetämässä työpajassa aloitamme lyhyellä tietoiskulla 3D-tulostuksesta, miksi se on tärkeää ja miten se muokkaa yhteiskuntaamme tänään. Tämän jälkeen tutustumme 3D-tulostimeen, miten se toimii ja miten malleja voidaan tulostaa. Koska 3D-tulostukseen tarvitaan 3D-malleja, tutustumme tarvittaviin ohjelmistoihin ja luodaan näitä käyttäen omia 3D-malleja. Jotta 3D-tulostus ja -mallinnus olisi motivoivaa ja hyödyllistä, tarvitaan tarkoituksenmukaisia projekteja sekä tehtäviä. Koulutuksessa käydään läpi kirjastoihin sopivia 3D-tulostusprojekteja esim. kirjastovierailijoille.
Porvoon kaupunginkirjaston värkkääjämestari Jouni Malmborgin kanssa tutustutaan vinyylileikkurin ja vinyylitulostimen sekä lämpöprässin toimintaan ja omien kuvien/tekstien painamiseen. Tuo mukanasi oma t-paita tai kangaskassi johon haluat painaa kuvion.
Välkommen på verkstadsdag för att höra hur man sätter igång verkstadsverksamhet och vad som ska beaktas. På samma gång får du bekanta dig med Paja i Iso Omena bibliotek. Du får också själv prova på att pyssla och dona . Utbildningen hålls på finska med undantag av eftermiddagens verkstäder som är tvåspråkiga.
Paikka
Ison Omenan palvelutori, Suomenlahdentie 1, 02230 Espoo
Ohjelma
9‒9.15. Tervetuloa! Sananen vuoden AKE toiminnasta
9.15‒10 Pajatoiminnan budjetointi ja resursointi & Ison Omenan Pajan esittely. Oili Sivula ja Pudi Kettunen Espoon kaupunginkirjastosta
10‒10.30 Maker-kulttuuri post-normaalilla aikakaudella. Tomi Slotte Dufva Aalto-yliopistosta
10.30‒11 Miksi verstastoiminta kuuluu kirjastoon ja kuuluuko se kaikkiin kirjastoihin? Sanna Huttunen Oodista
11‒12 Luovat projektit antavat ohjelmoinnille merkityksen. Mikko Eloholma Mehackitista
12‒13 Lounas
13‒16 Työpajoja:
3D tulostus/ Rasmus Borg 3D Bear Oy:stä
Kangaspainatuksia vinyylileikkurin avulla/ Jouni Malmborg Porvoon kaupunginkirjastosta
Ilmoittautuminen
Ilmoittautumislomakkeella voi ilmoittautua yhteen työpajaan
Ilmoittaudu osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/FF6EA5B53DFEEBC4.
Koulutus on osallistujille maksuton. Ei kahvitarjoiluja. Omakustanteinen lounas. Osallistujat vastaavat itse matkakustannuksistaan
Saapumisohje
Ison Omenan palvelutori (ja Ison Omenan kirjasto) sijaitsee Espoon Matinkylässä, Ison Omenan kauppakeskuksen ylimmässä kerroksessa (3. krs) suoraan bussi- ja metroterminaalin yläpuolella. HUOM! Kauppakeskuksessa näkyy vain Palvelutori - opastus (ei siis sanaa kirjasto).
Sisäänkäynnit kauppakeskuksen laajennusosaan ovat Markkinakatu 1, Suomenlahdentie 1 ja Piispansilta 19.
Autolla pääset lähimmäksi Palvelutoria pysäköimällä autosi P1A-pysäköintihalliin, jonne ajetaan Suomenlahdentie 1:n rampin kautta. Pysäköintihallista pääset hissillä 3. kerrokseen, suoraan Palvelutorille. Voit pysäköidä ilmaiseksi kaksi tuntia, ja jos lataat älypuhelimeesi Cityconin Iso Omena -mobiilisovelluksen, ilmainen pysäköintiaikasi kasvaa 4 tuntiin.
Kauppakeskukseen tulo-ohjeet löytyvät myös täältä
http://www.isoomena.fi/how-to-arrive