Koulutus ja seminaarit

Mediasiltoja rakentamassa: Ylisukupolvinen mediakasvatus kirjastossa

Seurattavissa verkossa

Mitä tarkoittaa ylisukupolvisuus ja miten se voitaisiin ottaa huomioon kirjaston mediakasvatuksessa? Mitä tulisi ottaa huomioon ylisukupolvista toimintaa suunnitellessa? Mitä hyötyjä eri sukupolvien yhteen tuomisella voisi olla? Miten kirjasto voisi toimia ylisukupolvisena kohtaamispaikkana?

Mediasiltoja rakentamassa ‑koulutussarjan kolmannessa osassa tutustumme ylisukupolvisen mediatoiminnan mahdollisuuksiin kirjastossa. Tilaisuus koostuu vierailevan kouluttajan alustuksesta, osallistujien omasta pohdinnasta ja yhteisestä keskustelusta. Tilaisuudesta saat uutta tietoa, vinkkejä ja vertaistukea omaan työhön.

Koulutuksessa käsitellään ylisukupolvista mediakasvatusta kirjastoalan ammattilaisen työn kautta pohtien sitä, miten sitä voisi paremmin hyödyntää omassa työssä. Koulutuksessa esitellään myös erilaisia harjoituksia ja toimintatapoja, joita Mediametka on toteuttanut ylisukupolvisissa työpajoissa. Tarkoituksena on antaa koulutuksen osallistujille konkreettisia vinkkejä omaan työhön.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan ylisukupolvisesta mediakasvatuksesta kirjastossa.  Koulutuksen sisältö pohjautuu Mediasiltoja rakentamassa ‑verkkokurssin kappaleeseen “Kulttuurisensitiivisyys ja ylisukupolvisuus”.

Ylisukupolvisuus mediakasvatuksessa

Ylisukupolvisuus tarkoittaa eri asioita. Joissakin määritelmissä se tarkoittaa jotakin sukupolvelta toiselle siirtyvää, kuten taitoja, ominaisuuksia tai kulttuuria. Mediasiltoja rakentamassa hankkeessa sillä on tarkoitettu eri sukupolvien yhdessä toimimista, sekä vuorovaikutusta toisiltaan oppien ja yhdessä kokemuksia saaden. 

Ylisukupolvisessa mediakasvatuksessa huomioidaan kaikkien osapuolien taidot ja tarpeet. Jos samaan työpajaan osallistuu sekä iäkkäitä, että nuoria, tehdään toiminnasta kaikille helppoa. Ohjaajan rooli korostuu tässä sekä suunnitelmallisesti että toteutuksellisesti. Tehtävien tulee olla sellaisia joissa kaikki iästä ja taidoista riippumatta pääsevät tekemään ja kokeilemaan asioita. Tässä auttaa kummankin ikäryhmän tuntemus, sekä kulttuurisensitiivinen työote, jossa ketään ei arvioida pelkästään oman ryhmänsä edustajana, vaan yksilönä. Näin tiedetään lähtökohtaisesti kohderyhmää mahdollisesti koskevat haasteet, ja niihin osataan varautua. Kenenkään suoritukseen ei myöskään vaikuteta jos tilanne ei sitä vaadi.

Koulutuksen sisältö

  • Alustus: ylisukupolvinen mediakasvatus kirjastossa.
  • Pohdinta: miten ylisukupolvisuutta voisi hyödyntää paremmin omassa työssä.
  • Yhteinen keskustelu alustuksen ja pohdinnan pohjalta.

Kouluttajat

Koulutuksen alussa Jenni Koski antaa lyhyen kuvauksen Mediametkan ylisukupolvisesta työstä, jonka jälkeen Mervi Maatela ohjaa osallistujat konkretiaan.

Jenni Koski (FM, AmO, MCM) on toiminut toiminnanjohtajana, ammatillisena opettajana ja kouluttajana, mentorina, tuottajana ja projektipäällikkönä taide- ja kulttuurialoilla. Viimeisen vuosikymmenen aikana Jenni on tehtävissään rakentanut erityisohjelmia sukupuolten tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistämiseksi audiovisuaalisella alalla Suomessa ja koko Euroopassa. Mediametka tukee elinikäistä oppimista ja järjestön pedagogisessa työssä Jenni edistää koulutuksia, jotka tukevat ihmisyyden moninaisuutta, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioonottamista sekä aktiivista kotimaista ja kansainvälistä toimijuutta. Luotettuna kumppanina Mediametka tunnetaan laajasta ja monialaisesta asiantuntemuksestaan sekä asiantuntijaverkostosta, joka toiminnallaan mahdollistaa erityisiä kohtaamisia, hyvinvointia ja kaikenikäistä oppimista ja toimijuutta mediakasvatuksen ja ‑kulttuurin parissa.

Mervi Maatela on niin Lapissa kun pääkaupunkiseudullakin työskennellyt pitkänlinjan luokanopettaja, draamapedagogi, oppikirjailija ja mediakasvattaja. Mervi tuottaa myös YouTube-alan tapahtuma Tubeconia ja kouluttaa niin opettajia kun oppilaitakin videoiden teosta.

Ilmoittautuminen

Mediasiltoja rakentamassa ‑koulutukset vuonna 2024

Mediasiltoja rakentamassa ‑koulutukset pohjautuvat samannimisen verkkokurssin sisältöihin. Voit tutustua sisältöihin itsenäisesti ennen tilaisuuteen osallistumista, mutta se ei ole pakollista. Mediasiltoja rakentamassa ‑kurssi on avoimesti kaikkien saatavilla yleisten kirjastojen verkko-oppimisalustalla osoitteessa Liboppi.fi. Kurssille rekisteröitymiseen ei tarvita kurssiavainta, riittää kun olet rekisteröitynyt ja kirjautunut sisään Liboppiin.

Mediasiltoja rakentamassa ‑koulutukset vuonna 2024:

  • 16.4.2024 klo 13.00–14.30 Mediakasvatus kirjastotyössä
  • 21.5.2024 klo 13.00–14.30 Kulttuurisensitiivisyys ja antirasismi
  • 24.9.2024 klo 13.00–14.30 Ylisukupolvinen mediakasvatus
  • 29.10.2024 klo 13.00–14.30 Pedagogiikka kirjastotyössä

Voit osallistua yhteen tai useampaan koulutukset. Jokainen tilaisuus on oma itsenäinen kokonaisuutensa, eli voit poimia tilaisuuksien sarjasta juuri sinua kiinnostavat sisällöt.

Kohderyhmä

Mediasiltoja rakentamassa ‑koulutukset on suunnattu erityisesti Etelä-Karjalassa, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä työskenteleville kirjastoammattilaisille, mutta kaikki aiheesta kiinnostuneet kirjastoammattilaiset ovat tervetulleita koulutukseen.

Tallenteet ja materiaalit

Koulutukset ovat luonteeltaan keskustelevia, eikä niitä tallenneta. Esitysmateriaalit jaetaan kunkin tilaisuuden osallistujille. Mediasiltoja rakentamassa ‑kurssin materiaalit ovat vapaasti saatavilla Libopissa sekä Mediametkan verkkosivuilla.

Lisätietoa

Mediakasvatuskoordinaattori Pasi Kangas
pasi.kangas@lahti.fi, p. 044 482 6153

Kaupunki
Lahti
Sijainti
Teams
Alkaa
Päättyy
Organisaatio
Lahden kaupunginkirjasto, alueellinen kehittämistehtävä
Yhteyshenkilö
Pasi Kangas
Puhelin
044 482 6153
Hinta
Maksuton
Materiaalit tilaisuuden jälkeen

Koulutukset ovat luonteeltaan keskustelevia, eikä niitä tallenneta. Esitysmateriaalit jaetaan kunkin tilaisuuden osallistujille. Mediasiltoja rakentamassa ‑kurssin materiaalit ovat vapaasti saatavilla Libopissa sekä Mediametkan verkkosivuilla.

Koulutuksen tai seminaarin aihe