Mikä on kirjaston rooli ekokriisin keskellä? Kuinka korostaa kirjaston roolia ympäristötoimijana ja saada konkreettisia toimia näkyväksi? Nyt on aika saada konkretiaa kehiin ja suunnata katseet tulevaisuuteen!
Tule mukaan AKE Porvoon järjestämään ympäristökasvatuspäivään Viikin kirjastossa Älä osta mitään -päivänä, perjantaina 24.11. klo 9–15.30.
Ohjelma
9.00–9.20 Vegaaniset aamukahvitarjoilut (AKE tarjoaa)
9.20–9.30 Tervetulosanat. Maria Bang, kirjastopalvelujohtaja, Keravan kaupunginkirjasto.
9.30–10.15 M/S Romantic ja ekokriisi – myrskynkestävää ympäristöviestintää. Juuso Janhunen, tiedottaja, Greenpeace.
10.30–11.30 Esimerkkejä kirjastojen ympäristötyöstä.
- Helmet-kirjastojen aktivistidiplomi. Tuula Rönkä, Johanna Juvonen ja Liisa Uimonen, Helsingin kaupunginkirjasto.
- Keravan kirjaston ympäristötyö. Maria Bang, kirjastopalvelujohtaja, Keravan kaupunginkirjasto.
11.30–12.30 Omakustanteinen lounastauko
12.30–14.00: Valitse työpajavaihtoehdoista. Parsimispajaa ja ilmastopalapeliä ehtii molempia kokeilla 1,5 tunnin aikana.
- Vastamainostyöpaja, vetäjä Jari Tamminen. Vastamainos on mainosmainen juliste tai video, joka kommentoi mainoksia ja kulutuskulttuuria parodian ja huumorin keinoin. Vastamainokset voivat myös pyrkiä paljastamaan tuotteiden tai palveluiden haitalliset vaikutukset kuluttajille, yhteiskunnalle ja ympäristölle. Työpajaan kuuluu alustus sekä varsinainen askarteluosio.
- Parsimispaja, vetäjät Laura Penttinen ja Julia Talvitie Korjauskaupungista. Tule opettelemaan yhdessä, kuinka voit parsia esim. rikkinäisen sukan, villasukan tai muun neuleen tai puuvillavaatteen! Ota mukaasi vaatekappale tai useampi. Voit myös koristella tai tuunata kulahtanutta vaatetta kirjoen! Tarvikkeita ja korjattavia tekstiilejä on myös paikan päällä, jos itselläsi ei ole mitään mukaan otettavaa. Mitä enemmän korjaajia, sitä ehjempi maailma!
- Ilmastopalapeli on esillä ja pelattavissa koko iltapäivän ajan. Ilmastopalapeli on suunnittelu- ja opetuspeli, joka havainnollistaa elämäntapojen hiilijalanjäljen vähennystavoitteita ja opastaa tekemään vähähiilisen elämäntavan suunnitelmaa vuoteen 2030. Pelissä valitaan hiilijalanjälkeä pienentäviä tekoja, suunnitellaan näiden toteutusta ja pohditaan myös yhteiskunnan muutosta.
14.00–14.15 Vegaaniset iltapäiväkahvit (AKE tarjoaa)
14.15–15.15: Valitse työpajavaihtoehdoista. Parsimispajaa ja ilmastopalapeliä ehtii molempia kokeilla tunnin aikana.
- Ympäristökirjallisuus mukaan lukupiirityöhön! Vetäjät Liisa Uimonen ja Johanna Juvonen. Kirjastolaisille tuttu toiminta lukupiirit kannattaa pitää mukana myös ympäristötyössä. Mitä huomioida oman temaattisen lukupiirin pyörittämisessä?
- Parsimispaja, vetäjät Laura Penttinen ja Julia Talvitie Korjauskaupungista. Katso tarkempi kuvaus yllä.
- Ilmastopalapeli on esillä ja pelattavissa koko iltapäivän ajan. Katso tarkempi kuvaus yllä.
15.15–15.30 Päivän yhteenveto
Taukojen aikana on mahdollista tutustua omatoimisesti luonnonläheiseen Viikin kirjastoon, jonka tiloja kuvittavat Kirsti Maulan upeat luontokuvitukset. Luonto ja tiede näkyvät paitsi sisustuksessa myös kirjaston tapahtumissa.
Kenelle?
Koulutuspäivä on suunnattu Uudenmaan yleisten kirjaston työntekijöille, jotka ovat kiinnostuneet ympäristötietoisuuden ja -toiminnan kehittämisestä omassa kirjastossaan. Tapahtumatuottajat ja viestintää hoitavat hyötyvät myös päivän annista. Lähikoulutuspäivä tarjoaa myös mahdollisuuden keskustella ja verkostoitua samoja asioita pohtivien kirjastolaisten kanssa. Koulutuspäivään otetaan 30 osallistujaa.
Ilmoittaudu mukaan 7.11. mennessä tästä linkistä. Ei etäosallistumismahdollisuutta. Kerrothan ilmoittautumislomakkeella työpajavalintasi sekä mahdolliset allergiat ja ruokavaliot tarjoiluiden vuoksi.
Koulutuspäivän toteuttavat yhteistyössä AKE Porvoo ja Helsingin kaupunginkirjaston ekoydinryhmä.
Lisätietoja: Elina Karioja