Kirjastojen ja kansalaisopistojen työntekijöille suunnatun Algoritmeista verkkohäirintään: Digilukutaito kansalaistaidoksi -webinaarisarjan ensimmäinen webinaari järjestetään 28.9.2023 klo 13-15.
Puhujana webinaarissa on faktantarkistuspalvelu Faktabaarin vastaava toimittaja Pipsa Havula. Havula pureutuu luennossaan virheellisen tiedon tehokkaaseen torjuntaan: Miten kuvamanipulaation voi tunnistaa? Mikä on paras tapa tarkistaa lähteet?
Webinaarin tavoitteena on kehittää kirjastojen ja kansalaisopistojen työntekijöiden ammattitaitoa. Havulan luennon jälkeen keskustelemme ja pohdimme yhdessä pedagogisia työkaluja siihen, miten kirjastot ja kansalaisopistot voivat edistää digitaalista informaatiolukutaitoa työssään.
Mukaan pääsee 60 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen päättyy 14.9.2023. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen.
Webinaarisarja toteutetaan syksyn aikana, ja se on järjestetty osana OKM:n rahoittamaa Digisivistys kansalaistaidoksi -hanketta. Webinaarisarjan tavoitteena on tukea kirjastoja ja kansalaisopistoja heidän roolissaan kansalaisten media- ja digilukutaitojen vahvistajina. Sarjan webinaareissa käsitellään digitaalisen informaatiolukutaidon tärkeimpiä teemoja algoritmien vaikutuksesta virheellisen tiedon torjuntaan.
Ilmoittauduttuasi webinaariin saat sähköpostiisi tarkemmat osallistumisohjeet ja
-linkin lähempänä webinaarin ajankohtaa.
Ilmoittautuminen on nyt auki webinaarisarjan ensimmäiseen osaan. Kaikkiin ilmoittaudutaan erikseen, eli voit valita mitkä sarjan luennoista kiinnostavat itseäsi.
1. Torstai 28.9. klo 13-15
Virheellisen tiedon tehokas torjunta: Miten kuvamanipulaation voi tunnistaa? Mikä on paras tapa tarkistaa lähteet? Puhuja: Pipsa Havula, Faktabaari
2. Torstai 12.10.2023 klo 13-15
Digitaalisten palveluiden keräämän tiedon hallinta: Millaisia tietoja meistä kerätään? Miten niitä voidaan käyttää ja miten niitä voi itse hallita?
Puhuja: Mikko Hyppönen, WithSecure
3. Torstai 9.11.klo 13-15
Miten puuttua verkkohäirintään?
Puhuja: sometohtori ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski
4. Torstai 23.11. klo 13-15
Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen: Millaisia tietoja voidaan säilyttää? Miten suojautua identiteettivarkauksilta?
Puhuja: Sosiaalisen median ja tietosuojan asiantuntija Harto Pönkä
5. Torstai 7.12. klo 13-15
Miten algoritmit vaikuttavat käyttäytymiseemme? Mitä meidän pitäisi tietää niihin liittyvistä eettisistä kysymyksistä ja oikeuksistamme?
Puhuja: väitöskirjatutkija Laura Savolainen, Helsingin yliopisto