Ilmoitukset ja kampanjat

Valmius- ja varautumiskeskusteluja Pelastakaa tiede! -dokumentin avulla?

Kuvakaappaus Pelastakaa tiede! -dokumentista
Kuva: kuvakaappaus dokumentista

Levottomuuksista ja sodista uutisoidaan rintamina ja uhreina. Kyse on kuitenkin myös suojaamisesta ja jatkuvuuden varmistamisesta. Olisiko kirjastossa mahdollisuus keskustella myös varautumisesta ja turvallisuuden varmistamisesta? Kirjastokaista tuotti dokumentin, joka voi toimia keskustelun avaajana oman henkilökunnan tilaisuuksissa tai esimerkiksi oman kunnan valmiuskeskustelun herätteenä. Miten omassa kirjastossasi toimittaisiin poikkeustilanteessa? Riittäisivätkö aineistolaatikot, kuinka nopeasti kävisi evakuointi jos tulva uhkaisi? 80 vuotta sitten tehtiin Suomen varmaankin suurin kirjaevakuointi.

Neuvostoliiton pommittaessa Helsinkiä, käynnistyi tieteen siirto turvaan. Nyt 80 vuotta myöhemmin Kirjastokaistan Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo evakuointien tarinan. Tuotiinko aineistoa turvaan myös omaan kuntaasi?

Kansalliskirjaston kummi, FT Anna Kortelainen, Kansalliskirjasto ja Kirjastokaista tuottivat yhteistyössä dokumentin, joka pureutuu Kansalliskirjaston aineistojen evakuointiin talvi- ja jatkosodan aikana. Pelastakaa tiede! -elokuva esittelee evakuointien sankarit. Keitä he olivat ja mihin ja miten tiede evakuoitiin? Ainutlaatuinen dokumentti kertoo, miten suomalaista kultturiperintöä vietiin turvaan.

Pelstakaa tiede! -dokumenttielokuva on julkaistu Kirjastokaista.fi-sivustolla ja Kansalliskirjaston YouTubessa.

Kuntaliitto on julkaissut Kirjastojen valmiussuunnitelmamallin, jossa listausta poikkeustilanteista, jotta kirjastoissa voidaan luoda ohjeet asiakkaiden, henkilökunnan ja aineistojen turvaamiseen.

Kuntaliiton Kirjastojen valmiussuunnitelmamalli