Rebekka Pilppula: Yhteisen e-kirjaston avulla pysymme mukana kehityksessä 

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula Turun kaupunginkirjastosta pitää kuntien yhteistä e-kirjastoa todella tärkeänä asiana.  

”Turun kaupunginkirjasto on ehdottomasti lähdössä mukaan yhteiseen e-kirjastoon. Koko Vaski-kirjastojen yhteisö on tulossa mukaan myös”, hän sanoo. 

Pilppulan mukaan kuntien yhteinen e-kirjasto on ainoa tapa varmistaa, että kirjaston e-aineistojen taso saadaan pidettyä asiakkaiden tarpeita vastaavana. 

”Yhteisen e-kirjaston avulla me pysymme mukana kehityksessä. Sen vuoksi Vaski-kirjastot ovat valmiita satsaamaan siihen enemmän rahaa kuin me tällä hetkellä e-palvelujen tuottamiseen käytämme.” 

Rebekka Pilppulan kasvokuva
Rebekka Pilppula. Kuva: Frida-Maria Pessi

Yhteisen e-kirjaston kustannus kunnille on noin 0,70 € / asukas. Summa sisältää keskeisiä e-aineistoja eli e- ja äänikirjoja sekä etäkäyttöisiä digilehtiä, näiden kilpailutustyön, teknologian ylläpidon ja yhteiseen organisaatioon keskitetyt työtehtävät. Kunnat vastaavat jatkossakin e-aineistoihin liittyvästä kirjastoammatillisesta työstä, kuten aineistovalinnoista ja asiakaspalvelusta.  

”Striimatut elokuvat ja kirjastossa luettavissa olevat digilehdet jäävät e-kirjaston ulkopuolelle ja meille itsellemme maksettavaksi. Haluamme jatkaa näiden palvelujen tarjoamista asiakkaille myös jatkossa. Tarjoamme myös kieli- ja musiikkikursseja”, Pilppula sanoo. 

Pilppula ymmärtää, että pienissä kunnissa mahdollinen e-aineistokustannusten nousu saattaa hirvittää. Osa kunnista on käyttänyt todella vähän rahaa e-aineistoihin, ja asiakkaille on ollut niitä rajallisesti tarjolla. Kustannukset saattavat huolestuttaa myös kuntapäättäjiä. 

”E-kirjastoasian avaaminen päättäjille voi olla hankalaa, mutta heille täytyy selittää yhteisen e-kirjaston hyödyt selkeästi. Kannattaa olla yhteydessä päättäjiin ja kertoa asiasta heille. Meillä Turussa lautakunta on saanut jo kolmessa eri seminaarissa katsauksen yhteisestä e-kirjastosta”, Pilppula kertoo. 

E-kirjastohanke on tehnyt ns. päättäjäpaketin tueksi juuri tätä tarkoitusta varten. Paketista tulee päivitetty, toinen versio viimeistään alkusyksystä, jolloin myös e-kirjaston sopimusluonnokset lähtevät kuntiin kommentoitavaksi.   

E-kirjastohanke on käynyt tiiviitä neuvotteluita kustantajien sekä kirja- ja lehtivälittäjien kanssa, että yhteiseen e-kirjastoon saadaan mahdollisimman kattavasti aineistoa.  

Pilppula luottaa siihen, että e-kirjasto kehittyy. Sisällöt ovat hänen mukaansa kaikkein tärkein asia yhteisessä e-kirjastossa ja tarjonnan on oltava parempi kuin se nyt on. Suuret kotimaiset kustantajat täytyy saada mukaan. 

”Kirjastoilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan sisältöjen suhteen mennään. Keskustelut sisällöntoimittajien kanssa eivät ole helppoja ja osa heistä haluaa varmasti ensin nähdä, miten e-kirjasto lähtee liikkeelle”, hän arvelee. 

Turun pääkirjaston sisätila
Turun pääkirjasto. Kuva: Kari Vainio.

Tämä kirjoitus on osa e-kirjastohankkeen juttusarjaa. E-kirjastohanke julkaisee eri kuntien ja kirjastokimppojen edustajien ajatuksia yhteiseen e-kirjastoon liittymisestä.  

Teksti: Marjo Haatainen / e-kirjastohanke