E-kirjastohankkeen tekninen pilotti on käynnistynyt 

E-kirjastohankkeen tekniset pilotit alkoivat maanantaina 24.10.2022. Teknisessä pilotissa testataan valittujen toimijoiden kanssa materiaalin lainauksen, varauksen ja palautuksen toimivuutta tavoitearkkitehtuurin mukaisella, materiaalia yhteen kokoavalla alustalla. 

E-kirjaston teknisessä pilotissa SaaS-alustaa edustaa BookBites ja avoimen lähdekoodin alustaa Library Simplified. SaaS on lyhenne sanoista Software as a Service eli ohjelmisto palveluna. Avoin lähdekoodi (open source) on tapa kehittää ja jaella tietokoneohjelmistoja siten, että sekä ideat että toteutukset ovat kaikkien nähtävissä ja hyödynnettävissä.  

Mukana testaamassa on kirjastolaisia Turusta, Jyväskylästä ja Kuopiosta. Kirjastojen työntekijöiden kokemukset ovat todella tärkeässä roolissa, kun yhteisen e-kirjaston teknistä alustaa valitaan.  

Kumpikin pilotissa mukana oleva alusta on keskeneräinen ja lopullinen alusta voi poiketa testattavista paljonkin. Ideana testaajilla onkin huomioida vain alustan jatkokehityksen mielekkyys sekä lainaus-varaus-palautussykli. He siis arvioivat testatessaan, olisiko alustalle järkevää perustaa tuleva e-kirjasto. Testattavat versiot eivät esimerkiksi visuaalisesti näytä vielä ollenkaan siltä, miltä valmis e-kirjasto tulee näyttämään. 

Testaajat täyttävät kyselylomakkeen, jossa he mm. arvioivat sitä, onko sovelluksen käyttö sujuvaa ja nopeaa, kuinka hyvin sovellukset toimivat erilaisilla laitteilla ja selaimilla, onko käyttöliittymä selkeä ja toimiva, avautuuko ja latautuuko materiaali oikein ja onko materiaali luettavissa, lainattavissa ja palautettavissa. 

Tekninen pilotti päättyy 7.11.2022. 

Tavoitteena on päättää vielä tämän vuoden puolella, lähteekö e-kirjastohanke viemään eteenpäin SaaS-ratkaisua vai avoimen lähdekoodin ratkaisua. 

E-kirjastohankkeen verkkosivut