Mistä on saanut alkunsa sanonta "päin prinkkalaa"?

Kysytty

Mistä on saanut alkunsa sanonta "päin prinkkalaa"?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Prinkkala-nimeä kantaa Turussa kaksikin historiallista rakennusta; Kakskerran saaressa sijaitseva kartano (ruotsiksi Brinkhall), sekä keskustassa sijaitseva Prinkkalan talo (Brinkalahuset), jonka parvekkeelta joulurauha vuosittain julistetaan.

Sanonta "päin prinkkalaa" (alkuaan "päin Prinkkalan muuria") on tiettävästi syntynyt 1820-luvulla, kun joku on ajanut vaununsa säpäleiksi lähtiessään Prinkkalan talossa järjestetyistä maaherran juhlista.

Lähde: Suomalainen paikannimikirja (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2007)

364 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Itse olen kuullut, että sanonta tulisi armeijan äkseerauksesta. Suomalaiset tollot maajussit eivät erottaneet vasenta ja oikeaa. Sen takia käskettiin 'käännös Prinkkalaan päin'?

Turkulainen ystäväni puolestaan kertoi, että Prinkkalan suvun jokin haara olisi jossain vaiheessa viettänyt hurjaa elämää, jolloin talon omaisuutta paljon tärveltyi ja siitä lähti sanonta "mennä päin prinkkalaa"... - ei tarkistettua tietoa...

Itse kuulin -70 luvulla seuraavan version:
Kakskerran kirkolta lähtevä tie viettää loivasti alaspäin. Prinkkalan kartanon hevostallin kohdalla tie kääntyy jyrkästi 90 astetta vasemmalle. Aikoinaan ihmisten oli käytännössä pakko sosiaalisen paineen vuoksi käydä kirkossa sunnuntaisin. Viinanpoltto kotona oli aiemmin yleistä Suomessa – kolmeen otteeseen jopa täysin laillista! Työviikon jälkeen lauantaina käytiin saunassa ja siellä tuli sitten kallisteltua myös kotipolttoista. Seuraavana aamuna sitä oltiin sitten tietenkin käytännössä edelleen kännissä. Oloa lievennettiin kirkonmenojen aikana salaa ”taskuraamatusta” otetuilla ryypyillä.

Kirkosta lähtien isännät olivatkin useasti taas iloisessa nousuhumalassa. Kirkon pihassa palvelusmenojen jälkeen sitten vertailtiin hevosia ja kehuttiin tietenkin oman ”menopelin” paremmuutta. Sitähän piti tietenkin sitten lähteä kokeilemaan! Prinkkalan hevostallin kivinen seinä tuli toisinaan yllättäen vastaan ja siinä kärsi tietenkin sitten sekä hevosmies, vaunut että hevonen.
Kännisten ja muiden ”toistaitoisten” törppöilystä alettiin sitten yleisesti käyttää nimistä ”päin Prinkkalaa”. Ilmaus tunnetaan jopa murrosikäisten keskuudessa Helsingissä.

Kertomuksen todenperäisyydestä minulla ei ole mitään tietoa, mutta hauska ajatella että se voisi olla tottakin..

Ap. kertomus kuullostaa sinänsä oudolta, ettei Brinkkalan ( Turussa talon nimi kirjoitetaan myös B:llä, koska on erisnimi) talolla ole muuria, aitaa, tms. seinä kylläkin. Tuskin on myöskään kukaan maaherran vieraista itse ohjastanut, vaan ajuri, eikä kuullosta uskottavalta, että ko. talon pienellä sisäpihalla olisi pidetty suurten juhlien kaikkien vieraiden hevosia ja kärryjä, jo pelkkä urean ja lannan määrä olisi ollut rajoittava tekijä.

Itse olen luullut että sanonta tulee siitä että turun prinkkalan sisäpihalla on aikoinaan olut poliisiasema ja sanonta 'päin prinkkalaa' tulee siitä miten asiat on mennyt niin kömpelösti että joutuu poliisin kanssa tekemisiin..

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.